Wow: je borsten stoppen eigenlijk pas op deze leeftijd met groeien

Het is niet alleen in de puberteit...

Lees ook

De ene vrouw heeft al op jonge leeftijd cupmaat D, terwijl de ander jaren blijft hangen op cupmaat B. Tijdens de puberteit beginnen borsten met groeien, maar wist je dat ze ook op latere leeftijd nog kunnen groeien? Cosmopolitan US schakelde deskundige Rebecca Brightman in, die hier een verklaring voor geeft.

Groeien

Al op jonge leeftijd begint de ontwikkeling van je borsten; bij de meeste vrouwen vindt dit plaats tussen hun achtste en dertiende levensjaar. Wanneer je ze voor het eerst ziet groeien, verschilt per persoon. “Het eerste wat je ziet als je in de puberteit komt, is dat het gedeelte rondom je tepel groter wordt”, aldus Brightman.

Dat is volgens de deskundige het moment dat de meeste meisjes beginnen met het dragen van topjes of beha’s. Vervolgens groeien ze tot je achttiende tot twintigste levensjaar. “Dan zijn de borsten over het algemeen volledig ontwikkeld en uitgegroeid.”

Andere behamaat

Dat betekent echter niet dat de behamaat die je op die leeftijd hebt, je behamaat voor het leven zal zijn. Denk aan hormonale veranderingen, gewichtsverlies, gewichtstoename en ga zo maar door: deze dingen kunnen allemaal van invloed zijn als het gaat om de grootte van je borsten. Zo zouden ze zelf kunnen krimpen door koffie.

Zweedse onderzoekers deden hier een aantal jaar geleden onderzoek naar. Ze onderzochten zo’n 300 vrouwen, de grootte van hun borsten en het aantal kopjes koffie dat ze ongeveer dronken op een dag. Hier kwam uit dat vrouwen die gemiddeld drie kopjes koffie per dag nuttigen, het risico lopen dat hun borsten krimpen. Als het om relatief veel cafeïne gaat, heeft het impact op de hormoonhuishouding van de vrouw, zo blijkt. Kortom, je boobs blijven de rest van je leven veranderen.

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook