Royal recordbreker: Queen Elizabeth bereikt vandaag bijzondere mijlpaal

Nog een mooie mijlpaal voor Queen Liz!

Lees ook

In de aanloop naar het platinum jubilee van koningin Elizabeth staan er allerlei feestelijkheden op het programma. Zo’n jubileum is immers niet niks. Vandaag blijkt dat de queen bovendien een extra bijzondere mijlpaal meepakt.


Record na record

Elizabeth heeft over haar tenure als koningin al de nodige records op haar naam gezet. Zo werd ze in 2015 de oudst levende monarch in de geschiedenis. Ook staan de records voor langste regeringsperiode en langste royal marriage uit de Britse geschiedenis op haar naam.

En vandaag komt ze nog een stapje dichter bij de mijlpaal der mijlpalen!

Langst zittende royal óóit

Jawel: vanaf vandaag heeft Queen Liz namelijk een derde plekje behaald in de lijst langst-heersende royals uit de gehele geschiedenis. Vandaag is het namelijk 70 jaren en 92 dagen dat Elizabeth de touwtjes in handen heeft. Hiermee is ze officieel een dag langer in dienst dan de voormalige Johann II van Liechtenstein.

Als die naam je niks zegt, geen zorgen: Johann II is namelijk al geruime tijd out of the picture. Hij zat van 12 november 1858 tot aan 11 februari 1929 op de troon. Hierna volgde zijn broer Franz I hem op.

Nog twee

Over niet al te lange tijd schuift HM Elizabeth overigens nóg een plekje op in deze bijzondere ranglijst. Vlak na haar Jubilee-weekend haalt zij namelijk de Thaise Rama IX in. Die zat namelijk 70 jaren en 126 dagen op de troon. Medio juni zal Queen Liz officieel de op één na langst heersende royal in de geschiedenis zijn.

De enige die zij dan nog voor zich moet dulden? Dat is le Roi Soleil himself: de Franse Louis XIV zat maar liefst 72 jaren en 110 dagen op de troon. Zijn extravagante periode op de troon liep van 14 mei 1643 tot 1 september 1715. Pas in 2024 komt Elizabeth in de buurt van dit record. Wij houden in elk geval onze fingers crossed!

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook