Hoe Marilyn Monroe het kledingprotocol brak toen ze de Queen ontmoette

'Het was altijd haar droom om op de thee te komen in Buckingham Palace.'

Lees ook

Marilyn Monroe zag haar droom in vervulling gaan toen ze in 1956 niemand minder dan de Queen mocht ontmoeten. Haar kniksje had de wereldster keurig onder de knie, maar het kledingprotocol? Daar trok ze zich weinig van aan.

Marilyn en Elizabeth

Volgens Michelle Morgan, auteur van het nieuwe boek When Marilyn Met the Queen, was het een vurige wens van Marilyn Monroe om een kopje thee te drinken met de koningin van Engeland. Die royal afternoon tea is er nooit van gekomen, maar wel mochten de twee iconen elkaar de hand schudden tijdens een optreden in Londen in de herfst van 1956.

Glamorous jurk

Voor het evenement werden alle aanwezige beroemheden gevraagd om zich ‘gepast te kleden voor het ontmoeten van royalty – zij moesten bijvoorbeeld geen laag uitgesneden japonnen dragen die te veel decolleté zouden laten zien”, schrijft Morgan. “Hoewel de organisatoren de vrouwelijke aanwezigen hadden gevraagd om zich conservatief te kleden, was de jurk van Marilyn Monroe niet bepaald wat zij daarbij in gedachten hebben. De japon van goudkleurige lamé was zo laag uitgesneden dat de bovenkant van Marilyns boezem volledig zichtbaar was.”

Queen Elizabeth en Marilyn Monroe schudden elkaar de hand in oktober 1956. Beeld: BrunoPress

De Queen leek er niet bepaald aanstoot aan te nemen, al bekeek ze de filmster volgens Morgan ‘van top tot teen.” Bij de ontmoeting “pakte de actrice de hand van Hare Majesteit en maakte ze een diep, goed geoefend kniksje.”

Gezellig gesprek

Ook hield de ‘schending’ van het protocol geen beleefd praatje tussen Marilyn en Elizabeth tegen. De twee babbelden andere over Windsor, waar de actrice vlakbij woonde. “De Queen is heel hartelijk”, zou Marilyn achteraf hebben gezegd. “Ze straalt vriendelijkheid uit. Ze vroeg me hoe ik het vond om in Windsor te wonen, en ik zei: ‘Wat?’ Ze legde uit dat, aangezien ik in Englefield Green woonde, nabij Windsor, we eigenlijk buren waren. En ik vertelde haar dat Arthur en ik graag gingen fietsen in het park.”

Queen Elizabeth liet zich na de ontmoeting tegenover een vriendin niet uit over Marilyns jurk, maar over haar make-up. “Ik vond Miss Monroe een erg aardig persoon. Maar ik had medelijden met haar, omdat ze zo zenuwachtig was dat ze alle lippenstift van haar lippen had gelikt.”

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook