Yes: dit zijn de eerste tien finalisten van het Eurovisie Songfestival 2022

En, heeft jouw favoriet het tot de finale geschopt?

Lees ook

Een béétje showbizz-fan heeft natuurlijk vanavond voor de buis gezeten om de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2022 te bekijken. Tussen glitter, hoge noten, geforceerde grapjes en foute outfits draaide het natuurlijk om één ding: een plekje in die finale komende zaterdag. Dít zijn de landen die het gered hebben.

Zinderende zangstrijd

Zoals we gewend zijn van het Songfestival, was er weer een hoop spektakel te zien op het podium. Van een naughty nummer over vegetarisch eten namens Letland, tot ingetogen ballads zoals Zwitserland en Portugal. Om onze eigen S10 natuurlijk niet te vergeten!

En even eerlijk: bij Eurovision gaat het natuurlijk om meer dan de vocalen alleen. Het oog wil ook wat, en dus pakte Oostenrijk bijvoorbeeld uit met een gigantische lichtshow, maakte Noorwegen er een bizar dansbaar feestje van met gele wolvenpakken, en zagen we volop glitter, glamour en sex appeal voorbij komen.

S10 in de finale?

Natuurlijk was voor de Nederlandse kijkers het allerspannendst of onze Stien den Hollander de finale zou halen. De Diepte is immers het eerste Nederlandse nummer dat we naar Eurovision hebben gestuurd sinds Sieneke, dus hoe zouden de internationale stemmers dat vinden?

Gelukkig is er goed nieuws! Nederland heeft namelijk voor de zesde editie op rij de finales weten te halen van het Songfestival. Dit betekent dat S10 komende zaterdag opnieuw op het podium zal staan, en meedingt naar de grote overwinning. Who knows: keert het Songfestival na een uitstapje naar Turijn in 2023 opnieuw terug naar Nederland?

Resultaten

En na een bomvolle avond was het dan zover. Er was vanuit heel Europa volop gestemd, met de volgende resultaten.

Deze tien landen zijn door naar de finale:

Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne, Moldavië, en Nederland!

Deze landen hebben geen finaleplek veroverd:

Albanië, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Letland, en Slovenië.

Finale

Komende zaterdagavond vindt dus de grote finale plaats, eveneens vanuit de PalaOlimpico-arena in gorgeous Turijn. Naast de qualifiers van vanavond, komen er donderdag tijdens de tweede halve finale nog tien landen bij die zullen meestrijden om die felbegeerde glazen trofee. The big five, de landen die het meest bijdragen aan het muziekfestijn, hoeven zich niet eerst te bewijzen in een halve finale. Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland staan daarom zaterdag sowieso op het podium.

En wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat? Die host volgend jaar natuurlijk het Songfestival. Can’t wait!

Bron: Eurovision.tv | Beeld: EBU / Andres Putting

Laatste nieuws

Zie ook