Royal Wedding: 15 beroemde bruidsmeisjes

Welke royal bruidsmeisjes waren bijna beroemder dan de bruid?

Bij elke royal wedding komt flink wat pomp and circumstance kijken. Een magnifieke jurk, een prachtig boeket, en natuurlijk een flinke entourage. Deze koninklijke bruidsdames pikten een graantje van de bridal spotlight mee.

Elk land heeft zo zijn eigen trouwtradities. Een of meerdere getuigen, zoals een Nederlandse bruid heeft, komen elders vaak niet voor. In Angelsaksische landen is een ‘bridesmaid’ eerder een volwassen vriendin, te vergelijken met bruidspersoneel in Nederland. Wat wij bruidsmeisjes (of bruidsjonkers) noemen, heet elders ‘flower girls’ of ‘flower children’. Voor het gemak houden we hier even de Nederlandse definitie aan: deze jongedames waren de grootste concurrenten van de bruid op haar moment suprême.

Prinses Anne

Prinses Anne was bruidsmeisje op het eerste huwelijk van haar tante, prinses Margaret. Als echte tomboy huiverde het prinsesje van de jurk, het kant, de lakschoenen en het boeketje “maar ik heb me er doorheen geslagen,” verklaarde ze later. Met dat boeketje. Op het hoofd van een andere bruidsmeisje. En toen kreeg ze een standje van haar moeder, de Queen.

Pippa Middleton

Geen bruidsmeisje zo beroemd als Pippa Middleton. Ze kwam, ze stapte uit en haar beeldige achterwerk had prompt een eigen Twitter-account (ja, heus). Het is heel moeilijk om een bruid als Kate – beeldschoon, romantisch, tiara, aanstaande koningin – te overplussen, maar ere wie ere toekomt: Pippa genereerde bijna nog meer publiciteit dan haar zus.

 

Lady Louise

Lady Louise Windsor, de dochter van prins Edward en gravin Sophie, was een van de bruidsmeisjes op het huwelijk van de Cambridge’jes. Het is van deze dag bijzonder moeilijk om een foto te vinden waar de adorable jongedame niét zwaaiend op staat. Zo jong, en dan al helemaal noblesse oblige.

royal bruidsmeisjes
Met z’n allen in de koets: Louises handje is nog lang niet moe! (Beeld: Brunopress)

Louise genoot intens van álles (dit in tegenstelling tot collega-bruidsmeisje Grace van Cutsem die helemaal klaar was met de fly-over en zo op haar eigen manier beroemd werd).

Prinses Amalia

Spot je haar al op de achtergrond? Prinses Amalia was zes toen ze als bruidsmeisje van haar peettante kroonprinses Victoria van Zweden dienst deed, in het gezelschap van nog twee petekinderen en aanstaande monarchen: Christian van Denemarken en Ingrid Alexandra van Noorwegen.

royal bruidsmeisjes

Mocht je haar in de foto hierboven niet herkennen, hier een kleine uitsnede. De piepjonge Amalia kan duidelijk haar ogen nauwelijks van de kroonprinses af houden. Tja: Vic zag er dan ook uit alsof ze rechtstreeks uit een sprookje was gewandeld.

royal bruidsmeisjes

Beatrix én Irene

Jonkvrouw Sophie Feith scoorde enorm bij haar huwelijk met Joan Roëll in 1946, met de aanstaande koningin en de eerste reserve van Nederland als bruidsmeisjes. Beatrix staat links, naast haar Irene.

royal bruidsmeisjes
Een piepjonge prinses Beatrix, samen met prinses Irene. Die Sophie Feith had het goed voor elkaar. (Beeld: Wikimedia Commons / Nationaal Archief CC0)

Later hadden de prinsessen aanzienlijk meer lol in hun bruidsmeisjesrol. Deze foto is uit 1953, genomen op het huwelijk van jonkvrouw Sickinghe en jonkheer De Beaufort.

royal bruidsmeisjes
Iets ouder en iets vrolijker in 1953. (Beeld: Wikimedia Commons / Nationaal Archief CC0)

Lady Sarah

Lady Sarah, de dochter van prinses Margaret en Lord Snowdon, was in 1981 het opperbruidsmeisje van prinses Diana tijdens haar huwelijk met prins Charles.

royal bruidsmeisjes
Staand, links op de foto: de dochter van Princess Margaret en Lord Snowdon. (Beeld: Brunopress)

Prinses Charlotte

Stralend tussen moederlief en oma Camilla in: de kleine prinses Charlotte kon je bij de bruiloft van Harry en Meghan door een ringetje halen.

royal bruidsmeisjes
Een pláátje van een bruiloft, en de kleine Charlotte maakt het helemaal af. (Beeld: Brunopress)

Of in elk geval: het grootste gedeelte van de tijd. Op een gegeven moment was de kleuter er wel weer klaar mee…

royal bruidsmeisjes
Cheeky Charlotte liet zich ook heel even zien. (Beeld: Brunopress)

Prinses Estelle

Prinses Estelle van Zweden, aanstaand kroonprinses en koningin, was een adorable bruidsmeisje van haar oom, prins Carl Philip en haar kersverse tante, prinses Sofia.

royal bruidsmeisjes
Klaar met de bruiloft-duties? Dan is het tijd om vanaf papa’s arm héél enthousiast te zwaaien. (Beeld: Brunopress)

Het A-Team

Hier zie je prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane waren alle drie bruidsmeisjes op het huwelijk van hun oom Juan Zorreguieta en Andrea Wolf in Wenen. Een aanstaande koningin op je bruidsfoto’s, het blíjft leuk. Helaas konden we hier in Nederland niet direct van meegenieten, omdat de RVD het evenement had aangeduid als privé-evenement. En tja, die mediacode…Gelukkig zijn er genoeg kranten over de grens die zich daar niet aan hoeven te houden.

Bron: Ella Vermeulen, Archief Beau Monde  | Beeld: Wikimedia Commons, Brunopress

Laatste nieuws