Bedgeheimen van BN’ers: ‘Ik kan enorm snurken’

Pyjama, pon of poedelnaakt: hoe slapen BN'ers eigenlijk?

Slapen in een shirt a la de Roelvinkjes, een kleur op de muur waardoor je er zelfs met een kater nog goed uitziet of onder een deken van zeven kilo liggen? Anneke van Giersbergen, Manuel Venderbos en Annemieke Schollaardt vertellen openhartig wat ze in hun bed uitspoken (en wat niet). 

Als een marmot in schapenwol

Voormalig The Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen valt na een optreden in slaap naast Rob, met wie ze al 26 jaar samen is. “Mijn beginpositie is op mijn rechterzij, naar Rob toe. Dan kletsen we wat, daarna knuffelen we nog even, met de benen in elkaar gehaakt”, vertelt de zangeres aan Beau Monde. “Maar als we echt gaan slapen, dan ga ik los van hem liggen en draai ik me om, op mijn linkerzij. Anders kan ik niet slapen.” Anneke ligt dus niet lepeltje-lepeltje met Rob, maar met haar geliefde dekbed is dat een ander verhaal. “Ik heb het altijd vreselijk koud, dus we hebben een superzwaar dekbed van Texels schapenwol. Als ik daaronder ga liggen, is het meteen feest. Ik lig er als een soort marmot in gewikkeld, alleen m’n kuifje komt boven de dekens uit.”

Pyjama, pon of poedelnaakt? “Een paar vriendinnen van mij zweren bij bloot slapen – ik moet er niet aan denken! Het is niet erg romantisch of sexy, maar ik draag in bed een heel groot shirt. In de winter gaat daar ook nog een joggingbroek onder en dan huppakee, die wollen deken eroverheen.”

Muurverf voor de kater

Tv-presentator en podcastmaker Manuel Venderbos heeft de wand achter z’n bed zo geverfd dat zijn hoofd er zelfs in katerige toestand nog goed op uitkomt. “Onze slaapkamer heeft een mooie donkergroene muur achter het bed. Daar ben ik blij mee, want mijn hoofd komt heel goed uit met die kleur op de achtergrond”, vertelt hij. “Zelfs als ik brak ben, zie ik er nog prima uit.” Manuel mag er dan goed uitzien met een kater, de overvloed aan drank doet niet veel goeds voor zijn snurkprobleem. “Ik kan enorm snurken. Dan lig ik zelf zo diep te slapen dat ik het niet merk, dus dan moet Suus me op mijn zij duwen of in mijn neus knijpen om het te laten stoppen. Ik heb het vooral als ik gedronken heb of op mijn rug lig, omdat mijn mond dan openvalt.” En het bed zelf? Daar is hij niet over te spreken. “Wij dachten: laten we investeren in een echt goed bed. Zo gezegd, zo gedaan. Dus een paar maanden terug hebben we een godsvermogen uitgegeven aan een boxspring. Suus is helemaal blij, maar ik heb elke ochtend het gevoel dat ik in een hangmat heb gelegen. Het matras is te zacht, het veert te veel. Ik vind het niks.”

Pyjama, pon of poedelnaakt? “Een boxershort en shirt. Ik heb een specifiek stapeltje shirts in mijn kast dat ik daarvoor bewaar: lekker oud, zodat ze helemaal zacht zijn geworden, en met een V-hals. Met een ronde hals heb ik halverwege de nacht het gevoel dat ik stik, omdat die om je bovenlijf draait. Het moet dus echt zo’n diepe V-hals zijn, bijna tot aan mijn navel. Een beetje in de stijl van Donny en Dave Roelvink.”

Tussen twee kussens

NPO Radio 2-presentatrice Annemieke Schollaardt heeft één keer een verzwaarde deken uitgeprobeerd, maar dat was niet bepaald een succes. “Ik had ergens gelezen dat onrustige slapers veel baat kunnen hebben bij een verzwaarde deken, dus ik heb Phil er voor Kerst eentje gegeven die zes of zeven kilo weegt. Hij is er blij mee. Ik heb het zelf ook een keer geprobeerd en had een beetje het gevoel alsof iemand me probeerde te wurgen.” Een andere bijzondere slaapgewoonte van Annemieke? Die heeft ze al op jonge leeftijd ontwikkeld. “Toen ik een jaar of zeven was, vond ik het leuk om enge boeken te lezen”, vertelt ze. “Eentje ging over vampieren en dat vond ik zo angstaanjagend, ik werd extreem bang. Vanaf dat moment sliep ik met mijn hoofd onder de deken, met één klein ademgaatje. Daar was ik me nooit echt van bewust, totdat ik na mijn studie een tijdje op Curaçao ging wonen en slecht in slaap viel. Ik werd gek van de wind van de ventilator, kriebelende haren in mijn gezicht, de lichtinval. Toen besefte ik dat er niets op mijn hoofd lag, want op Curaçao heb je natuurlijk geen dekbed nodig. Zodra ik een kussen op mijn hoofd had gelegd, was alle ellende voorbij. Mensen gaan me voor gek verklaren, maar sindsdien slaap ik altijd met mijn hoofd tussen twee kussens.”

Pyjama, pon of poedelnaakt? “Heel onaantrekkelijk, maar gewoon een shirt met lange mouwen. Er zitten gaten in, maar het is zo’n lekker stofje. In de winter heb ik een joggingbroek aan, in de zomer shorts. Ik snap dat mensen sexy lingeriesetjes hebben, maar dat lijkt me helemaal niet prettig.”

In de nieuwste Beau Monde delen Anneke, Manuel en Annemieke nog veel meer bedgeheimen. Nu in de winkel!

Bron: Beau Monde (Fleur Baxmeier) | Beeld: Ruud Baan, Mark Uyl, Helene Wiesenhaan 

Laatste nieuws