Voor eens en voor altijd: zijn acrylnagels nou slecht voor je of niet?

Een dermatoloog vertelt of het gebruik van die nepnagels kwaad kan.

Lees ook

Al decennialang zijn acrylnagels een handige manier om je nagels er nét iets beter uit te laten zien. Met een laagje acryl op je nagels wordt het een tikkeltje makkelijker om ervoor te zorgen dat ze de perfecte vorm of lengte krijgen. Er heerst veel onduidelijkheid over of acrylnagels slecht zijn voor je gezondheid. Daarom zet een dermatoloog de voor- en nadelen van die nepnagels op een rij.

Nailed it!

Voor veel mensen zijn acrylnagels een uitkomst om snel met de nagels van hun dromen rond te lopen. Maar wat zijn het precies? Acrylnagels zijn kunstnagels die bovenop de natuurlijke nagels worden aangebracht. Hiervoor wordt een acrylvloeistof gemengd met een acrylpoeder, waarmee een nagelstylist naar jouw wens kunstnagels kan shapen. Een stuk makkelijker dan eindeloos je nagels in de juiste vorm vijlen en vurig hopen dat er nooit een stukje afbreekt, dus. Maar hebben acrylnagels alleen maar voordelen?

Schade aan nagels en huid

Volgens dermatoloog Hadley King kan het dragen van acrylnagels helaas schade toebrengen aan je natuurlijke nagels en je huid. Voor PureWow somt de arts een lijstje op van mogelijke klachten.

  • De gebruikte chemicaliën in acrylnagels, zoals resin en formaldehyde, kunnen de huid irriteren. Dit kan bij sommige mensen leiden tot contacteczeem. Ook zijn er volgens het Amerikaanse National Cancer Institute aanwijzingen dat er een link bestaat tussen formaldehyde en bepaalde soorten kanker.
  • Regelmatig acrylnagels laten plaatsen kan je natuurlijke nagels zwakker maken. Dat komt vooral doordat de oppervlakte van je nagels moet worden gevijld voordat de acrylnagel kan worden aangebracht. “Dit dunt je nagels uit en maakt ze in de loop der tijd zwakker”, aldus King.
  • In de kleine ruimte tussen je natuurlijke nagels en acrylnagels kunnen zich snel bacteriën ophopen. Ook kan dit tot (besmettelijke) schimmelgroei leiden. Yikes! Dit is een van de redenen waarom zorgprofessionals vaak geen acrylnagels mogen gebruiken.
  • Het verwijderen van de acrylnagels kan nadelig zijn voor je huid. Vaak is het namelijk nodig om je vingers zo’n 15 minuten in aceton te laten weken, zodat de nagels los kunnen laten. En dat is niet helemaal healthy voor je vingertoppen. Het kan leiden tot een droge huid en de natuurlijke toplaag van je nagels beschadigen.

Hoe houd je het gezond?

De acrylnagels helemaal afzweren hoeft niet, maar beperk wel het gebruik, adviseert King. Kies bijvoorbeeld voor acryl bij speciale gelegenheden, maar boek anders liever een manicure, of gebruik een gellak. Zorg er ook voor dat je iedere drie weken weer aanschuift bij de nagelstyliste voor de nodige touch-ups. Zo ontstaat er geen te groot gat (daar waar bacteriën en schimmels kunnen groeien, dus). Verwijder de acrylnagels tot slot ook altijd bij een professional om je nagels niet onnodig te beschadigen.

Bron: PureWow, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook