Zo draag je je verlovingsring en trouwring samen

Lees ook

Met je verlovingsring en trouwring geef je aan dat je wilt trouwen en verbind je je aan je partner. De ringen staan symbool voor de eeuwige liefde die jij en je partner elkaar beloven. Veel mensen dragen hun verlovingsring totdat ze gaan trouwen en daarna alleen nog maar hun trouwring. Maar je kunt ook beide ringen samen blijven dragen. Hoe? Dat vroegen we aan trouwexpert Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl.

Sarah: “Je verloving is ongetwijfeld een van de mooiste momenten in je leven. Je partner is voor je op één knie gegaan en heeft gevraagd of je de rest van je leven met hem wil delen. Nadat jij ja hebt gezegd schuift hij of zij een pracht van een ring om je vinger. Aan welke vinger je je verlovingsring draagt, hangt af van een aantal dingen.”

Vena amoris – ader van de liefde 

Traditiegetrouw wordt de verlovingsring aan de linker ringvinger gedragen. Vroeger geloofde men namelijk dat de linker ringvinger via een ader in directe verbinding stond met het hart. Deze ader werd de Vena Amoris – de ader van de liefde – genoemd.

Hoewel we weten nu dat dit niet klopt, kiezen volgens Sarah nog altijd de meeste mensen ervoor om de verlovingsring links te dragen: “Je linkerhand zit het dichtst bij het hart, waardoor het nog steeds die mooie symboliek heeft.”

Zo draag je je verlovingsring als je gelovig bent

De vinger waaraan je je verlovingsring draagt, verschilt per geloofsovertuiging. Katholieken dragen hun verlovingsring namelijk aan de linker ringvinger, terwijl protestanten en moslims hun verlovingsring rechts dragen. 

In het jodendom verschuift de ring na het huwelijk van de rechter ringvinger naar de linker ringvinger. De ring aan de rechter wijsvinger is waarschijnlijk een oud gebruik waarbij de vrouw de man koos door hem met die vinger aan te wijzen. Na de huwelijksplechtigheid draagt de vrouw de ring aan de rechter wijsvinger zodat iedereen kan zien dat ze getrouwd is. 

Draag je verlovingsring en trouwring samen

Voor het dragen van trouwringen gelden als je gelovig bent of waarde hecht aan traditie dezelfde regels als voor het dragen van je verlovingsring. Veel mensen vervangen na hun huwelijk hun verlovingsring met een trouwring. 

Sarah: “Als je je verlovingsring niet in een doosje op wilt bergen, kun je de ring ook combineren met je trouwring. Je kunt beide ringen aan je rechter of linker ringvinger dragen, of je verlovingsring rechts en je trouwring links en vice versa. Je bent hier helemaal vrij in om te doen wat jij prettig of belangrijk vindt.”

Eerst je trouwring, dan je verlovingsring

Het is aan te raden om je verlovingsring simpel te houden, zodat je trouwring het meest opvalt. Dit is meestal namelijk de mooiste en de belangrijkste ring van de twee. Om te voorkomen dat je je trouwring kwijtraakt, kun je deze het beste als eerste omdoen en daarna je verlovingsring. Ga jij binnenkort trouwen? Hier vind je nog meer handige tips voor het dragen van je trouwring. 

Je verlovingsring en trouwring op elkaar afstemmen 

Als je beide ringen gaat dragen is het volgens Sarah handig om je verlovingsring en trouwring zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen: “Als een van de ringen een andere kleur, of een heel andere steen of versiering heeft, kan het geheel misschien wat te bont worden en afbreuk doen aan de ringen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.”

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook