Koningin Margrethe spreekt bewondering voor Queen Elizabeth uit

'Koningin zijn is voor het leven, voor ons allebei.'

Lees ook

De Europese monarchen hebben allemaal goed contact met elkaar, zo ook koningin Margrethe en koningin Elizabeth. De Deense koningin heeft in een interview haar bewondering voor haar Britse collega uitgesproken.

Een grote inspiratiebron

Koningin Margrethe zit dit jaar maar liefst 50 jaar op de troon, wat ze onder andere vierde met een bezoek aan een pretpark. Dat is al een behoorlijke tijd, maar haar collega Elizabeth spant de spreekwoordelijke kroon. In het eerste weekend van juni wordt met het Platinum Jubilee gevierd dat Elizabeth al 70 jaar over Engeland regeert. Margrethe vertelde onlangs in een interview met ITV News dat ze zich ge├»nspireerd voelt door Elizabeth. “De manier waarop ze haar plichten altijd heeft vervuld, hoe ze haar leven aan het ambt heeft gewijd. En ze doet het allemaal met een glimlach.”

Koningin voor het leven

Elizabeth was nog maar 26 jaar oud toen ze ineens de verantwoordelijkheid over een heel koninkrijk kreeg. Margrethe is blij dat zij wat ouder was toen die taak haar ten deel viel en dat het minder onverwachts kwam. “Toen ik opgroeide, hoopte ik dat ik niet zo jong zou zijn als mijn vader stierf. Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt, dat ze zich al zo lang heeft gewijd aan haar ambt. Koningin zijn is voor het leven, voor ons allebei.”

koninginnen

De twee koninginnen zijn al jaren met elkaar bevriend: deze foto stamt uit 1979. Beeld: BrunoPress

Onderdeel van haar land

De manier waarop Queen Liz regeert, is voor Margrethe en haar familie altijd een inspiratie geweest. “Mijn ouders zeiden tegen me: ‘kijk eens wat ze in Engeland doen'”. Ze bewondert het vooral dat Elizabeth zo duidelijk onderdeel is van de Britse natie. “Ze hoort bij haar land. Dat is een van de dingen die ze zo goed doet, al zeventig jaar.” Niets dan lof dus voor haar Britse vriendin. We hopen dat de twee vorstinnen hun vriendschap nog lang mogen voortzetten!

Bron: Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook