Wie is toch die mysterieuze hertogin van Kent?

Sinds Katharine zich à la Harry en Meghan terugtrok uit het koninklijke leven, horen we nog weinig over de Duchess of Kent. Wie is deze mysterieuze royal precies?

Lees ook

Ze wordt wel het meest mysterieuze lid van de Britse koninklijke familie genoemd: Katharine, de hertogin van Kent. Onlangs verscheen ze voor het eerst in jaren weer in het openbaar. Wie is deze ‘andere opgestapte royal’ precies?

Foto header: The Duke and Duchess of Kent door Carfax2 via Wikimedia Commons onder de licentie CC BY-SA 3.0

Surprise!

Een grote verrassing vorige week bij een muziekevenement van Future Talent in Londen: plotseling stond beschermvrouwe Katharine, de hertogin van Kent, op in het publiek. Het was de eerste keer in alweer drie jaar dat Katharine in het openbaar verscheen. De hertogin – een titel die ze liever niet meer gebruikt – legde alweer twintig jaar geleden haar royal duties neer om haar leven aan de muziek te wijden.

Katharine Worsley

Katharine Worsley werd lid van de Britse koninklijke familie toen ze in 1961 trouwde met prins Edward, hertog van Kent, de volle neef van Queen Elizabeth. Het was een groot feest, met royal gasten uit binnen- en buitenland (koning Juan Carlos van Spanje ontmoette er zijn bruid), een geleende tiara uit de koninklijke schatkist en een haute fashion trouwjapon.

De bruiloft van de hertog en de hertogin van Kent, 1961. Beeld: BrunoPress

De inmiddels 89-jarige Katharine is moeder van drie kinderen en oma van tien kleinkinderen, waaronder Lady Amelia, de glamourgirl van de Windsors.

Afscheid van het royal leven

Volgens sommige bronnen wilden de hertog en hertogin van Kent in de jaren negentig ook een punt achter hun huwelijk zetten, maar adviseerde de Queen hen om dit niet te doen – wellicht omdat net meerdere van haar eigen kinderen gescheiden waren. Makkelijk was het koninklijke leven van Katharine niet, naast deze huwelijksproblemen. Ze kwakkelde lange tijd met haar gezondheid, verloor twee kinderen in het kraambed, en mistte haar oude leven.

Tot haar 25ste studeerde Katharine muziek en Frans in Oxford. “Ik vond het erg jammer dat ik dat langzaam maar zeker op moest geven. Ik hoopte dat muziek mijn leven zou zijn”, vertelde de hertogin van Kent daar al in de jaren tachtig over. In 1996 besloot ze dan ook om muziekles te gaan geven in plaats van koninklijke taken te vervullen. In 2002 nam ze ook afscheid van haar ‘Koninklijke Hoogheid’-titel. Haar eigen pad kiezen had Katharine al eerder gedaan. In 1994 was ze ook het allereerste lid van het koninklijk huis in bijna driehonderd jaar dat zich tot het katholicisme bekeerde. In haar jongere jaren was ze één van de meest populaire royals, nu is ze een van de meest onbekende. En juist die rol lijkt haar goed te passen.

Bron: Grazia UK, Tatler | Beeld: Wikimedia Commons, BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook