Koningshuis blijft stil na aantijgingen voortrekken royals bij Defensie

Never complain, never explain?

Een gevalletje never complain, never explain? In de nieuwste aflevering van BOOS wordt aan de kaak gesteld dat Nederlandse royals wel héél snel carrière kunnen maken bij Defensie, zonder daarvoor de benodigde opleiding te volgen. De Rijksvoorlichtingsdienst weigert te reageren, maar kwam eerder wel met een ‘historische verklaring’.

Voorgetrokken Van Vollenhovens?

In de onlineserie BOOS van presentator Tim Hofman werd deze week onderzocht of leden van de koninklijke familie voorgetrokken worden bij Defensie. Zo zouden voor Pieter van Vollenhoven, zijn zoon prins Pieter-Christiaan en zijn kleinzoon Lucas van Lippe-Biesterfeld (de zoon van prins Maurits) de regels zijn verbogen.

Mensen binnen Defensie benaderden Tim over het feit dat Lucas, nu 19 jaar, tot officier was benoemd mét bijbehorend salaris, terwijl je daar normaal een vierjarige opleiding voor moet hebben gedaan. Hij mag ook al mee op uitzending naar Irak, zonder de daarvoor vereiste technische opleiding. De presentator vond het een vreemd verhaal en stapte naar Dieuwertje Kuijpers, defensie-expert bij Vrij Nederland. Dieuwertje was zo’n verhaal al eens eerder op het spoor gekomen en gaf aan dat dit mogelijk al vier generaties lang aan de gang is: van prins Bernhard tot Lucas dus. Een “onorthodox carrièrepad”, noemde ze het.

‘Warme persoonlijkheid’

Ook Lucas’ opa, Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, zou zijn rang van commodore titulair op wel heel eenvoudige wijze hebben gekregen. “Die kreeg hij omdat hij een warme persoonlijkheid heeft, omdat hij vaak advies gaf – al dan niet ongevraagd – en omdat hij als hij aan de eettafel zat bij zijn zoons dezelfde rang had en daar moesten we maar van af”, vertelde een bron volgens Tim Hofman. De rang van commodore is één van de allerhoogste rangen bij de luchtmacht. Normaliter, gaf de presentator van BOOS aan, moet je daar heel hard voor hebben gewerkt. Denk aan veertig jaar voor de krijgsmacht werken, uitgezonden worden naar oorlogsgebieden en met veteranen werken.

Prins Pieter-Christiaan heeft wel een professionele loopbaan bij de krijgsmacht, maar ook hij ligt nu onder vuur. Zo zou hij een aantal militairen tot majoor benoemd hebben, terwijl andere militairen die hetzelfde werk deden kapitein bleven – met grote salarisverschillen tot gevolg.

Eeuwenlange band

De uitzondering kwam donderdagmiddag online, maar de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft nog niet gereageerd. Dat zijn ze ook niet van plan, laat een woordvoerder weten volgens RTL. Het Koningshuis vindt dat we voor een reactie op de aantijgingen beter bij Defensie kunnen aankloppen. Wel benadrukte de RVD de ‘historische band’ tussen de royals en Defensie. “De band gaat al eeuwen terug. Vroeger waren leden van de koninklijke familie zelfs legeraanvoerder. Die band is heel belangrijk voor de koninklijke familie.”

Belangrijk genoeg om een paar jaartjes opleiding over te slaan? Zo klinkt het eerlijk gezegd wel een beetje in het geval van Lucas, de kleinzoon van Pieter en Margriet. Volgens Defensie is er voor hem een opleiding op maat samengesteld. “Vanwege het belang dat Defensie toekent aan de historische relatie met de koninklijke familie heeft de Koninklijke Landmacht voor hem een traject opgesteld voor een aanstelling als reserveofficier.”

Bron: NOS, RTL, Libelle, Tips & Weetjes | Beeld: BrunoPress (prinses Anita met prins Pieter-Christiaan, 2022)

Laatste nieuws