Queen Elizabeth breekt alweer een bijzonder record!

Toch moet ze nog twee jaar wachten tot ze écht de nummer 1 is.

Lees ook

Gisteren was een bijzondere dag voor Queen Elizabeth. Ze zat toen namelijk maar liefst 70 jaar en 126 dagen op de Britse troon. Daarmee evenaarde ze koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Toch is ze nog altijd niet de langst regerende vorst ooit: er is nog één monarch die langer op de troon heeft gezeten.

Hoe lang nog totdat ook dat record sneuvelt?

Uitgebreid gevierd

Het is alweer anderhalve week geleden dat met het Platinum Jubilee werd gevierd dat Queen Elizabeth al langer dan 70 jaar op de Britse troon zit. Er vonden verschillende parades, straatfeesten en andere evenementen plaats. Na afloop bedankte de Queen iedereen voor “de mooie berichten en jullie aandeel in deze leuke feesten”. Volgens haar bestond er geen handleiding voor de bijzondere mijlpaal, “maar ik voel me nederig en ben diep geraakt dat zoveel mensen de straat op zijn gegaan om mijn platina jubileum te vieren.”

Tweede plek

Inmiddels ligt het 70-jaar-punt alweer een tijdje achter ons: Liz werd namelijk koningin op 6 februari 1952. Vandaag is ze dus maar liefst 70 jaar en 127 dagen de koningin van Engeland. Het levert haar een tweede plek op de lijst met langst regerende vorsten op. Daarmee gaat ze koning Bhumibol Adulyadej van Thailand, die regeerde van 9 november 1946 tot zijn dood op 13 oktober 2016, voorbij.

Het is overigens niet de eerste keer dat Elizabeth een mijlpaal behaalt op het gebied van regeren. Op 9 september 2015 werd ze officieel de langst regerende monarch in de Britse historie. Het vroegere record stond op naam van haar overovergrootmoeder, Queen Victoria.

elizabeth kroningsjurk

Elizabeth en Philip op de dag van de kroning, 6 februari 1952. Beeld: BrunoPress

Vorige maand nog, op 9 mei 2022, verschoof de Queen van de vierde naar de derde plek in de lijst met langstzittende vorsten ooit. Nu is ze dus alweer nummer twee!

Nog twee jaar wachten

Toch staat de Queen nog altijd niet op nummer één. Koning Louis XIV van Frankrijk, ook wel bekend als de ‘zonnekoning’, heeft namelijk geregeerd van 14 mei 1643 tot 1 september 1715. Dat is maar liefst 72 jaar en 110 dagen. Om het record te breken zal Elizabeth dus nog ongeveer twee jaar koningin moeten blijven, tot 25 mei 2024. Het is inmiddels maar de vraag of dat daadwerkelijk zal gebeuren, aangezien haar gezondheid de laatste paar maanden vrij snel achteruitgaat, maar we hopen het van harte. Op naar de top, Your Majesty?

Bron: Royal Central, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook