Garter Day: Een grote dag voor de Windsors

Prins Andrew is vandaag 'definitief verbannen', terwijl hertogin Camilla juist een extra eretitel krijgt.

Pak ‘m beet een week na het spectaculaire jubileum van de Queen is er weer een grote dag voor de Windsors aangebroken. Vandaag vindt de ‘Order of the Garter’-ceremonie plaats. Naar verluidt zou prins Andrew hierbij zijn terugkeer in het openbaar maken, maar daar hebben prins Charles en prins William een stokje voor gestoken…

Om het tóch nog een feestelijk tintje te geven, mocht Camilla als ‘Royal Lady’ lid worden van de ridderorde.

Garter Day in Windsor Castle

Op maandag 13 juni is het ‘Garter Day’, de dag waarop een kerkdienst wordt gehouden voor de Orde van de Kousenband (‘The Most Noble Order of the Garter’), de allerhoogste ridderorde die het Verenigd Koninkrijk kent. Ook is er een feestelijke lunch voor alle leden in Windsor Castle. Dat betekent vooral een hoop royals in ridderoutfit, ouderwetse ridderrituelen en een loopje van het kasteel naar de kapel. Een kleurrijk geheel is het in ieder geval.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

De ridderorde bestaat al bijna 675 jaar en benoemt voornamelijk binnen- en buitenlandse royals tot lid. Zo mag koning Willem-Alexander zich sinds 2019 ‘Ridder in de Orde van de Kousenband’ noemen, wat betekent dat hij volgens het protocol weer een streepje voor heeft.

Prins Andrew

Hoewel schandaalprins Andrew niet in het openbaar te zien was tijdens het jubileum van de Queen, was de verwachting dat de hertog van York vandaag wél weer zijn publieke opwachting zou maken. Hoewel de zoon van de Queen eerder dit jaar al zijn koninklijke erefuncties en militaire titels verloor, is hij namelijk nog altijd Ridder in de Order of the Garter. Toch werd behoorlijk last minute besloten dat Andrew niet mee mocht. Volgens Britse media hebben prins Charles en prins William ervoor gelobbyd om hem uit het programma te schrappen.

Andrew, die volgens insiders juist zijn imago hoopte op te poetsen bij dit evenement, lijkt daarmee ‘definitief verbannen’ uit de koninklijke agenda. Al zou hij dan wel weer een vorkje mee prikken tijdens de Garter Day lunch – ze geven niet snel op, die Yorks.

Een Royal Lady en een primeur

Ondertussen wordt Camilla, de hertogin van Cornwall, juist met open armen ontvangen. Zij treedt vandaag toe als Royal Lady of the Order of the Garter. Ook voormalig minister-president Tony Blair en politica/barones Amos mogen zich vanaf vandaag lid van de ridderorde noemen. De barones heeft daarmee een primeur te pakken: Valerie Amos is het eerste lid van de ridderorde met een donkere huidskleur.

Bron: BBC, Hello! Magazine, Royal Family | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws