Waarom Queen Elizabeth haar verjaardag nooit op de dag zelf viert

Er is een hele duidelijke reden voor.

Lees ook

Queen Elizabeth is geboren op 21 april 1926. Toch wordt haar verjaardag altijd pas in juni gevierd. Waarom wordt die viering altijd twee maanden ‘uitgesteld’?

Eeuwenoude traditie

Surprise, surprise: het uitstellen van de verjaardagsviering blijkt een traditie binnen het Britse koningshuis te zijn. Die traditie begon in 1748, met Koning George II. Zijn verjaardag was op 10 november, maar werd vanwege de immer slechte weersomstandigheden niet op die dag gevierd. George besloot al vrij snel dat hij de viering naar de warmere zomermaanden wilde verplaatsen.

Gekoppeld aan Trooping the Colour

Trooping the Colour, de militaire parade, bestond ook al toen George II koning werd. Hij besloot die parade te combineren met de viering van zijn verjaardag en zo geschiedde. De afgelopen eeuwen is dat evenement door elk Brits staatshoofd aan diens verjaardagsviering gekoppeld, zo ook door Queen Elizabeth. De datum voor het evenement mochten de staatshoofden wel zelf kiezen.

trooping-colour

Trooping the Colour 2022. Beeld: BrunoPress

Tweede zaterdag

Queen Elizabeth koos eerst voor de tweede dinsdag van juni, dezelfde dag als haar vader Koning George VI had aangehouden. In 1959 koos ze echter een nieuwe dag. Sindsdien valt haar verjaardagsviering altijd op de tweede zaterdag van juni. Op die dag vindt dus ook jaarlijks Trooping the Colour plaats. Dit jaar heeft er zelfs een extra viering plaatsgevonden: van 2 tot en met 5 juni was het groot feest in Groot-Brittannië, omdat Elizabeth maar liefst 70 (!) jaar op de troon zat. Tja, dan kan twee maanden uitstel er ook nog wel bij.

Bron: Honey Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook