Wie is Lady Ogilvy, het nichtje van Queen Elizabeth?

We zien haar niet zo vaak, maar ze speelt stiekem best een grote rol.

Over Queen Elizabeth wordt continu geschreven. Ook nu ze veel rust houdt, verschijnen er nog dagelijks artikelen over haar. Iemand over wie een stuk minder bekend is, is haar nichtje, prinses Alexandra. Wie is zij en wat doet ze allemaal?

Lady Ogilvy

Prinses Alexandra wordt ook wel ’the Honourable Lady Ogilvy’ genoemd. Haar volledige naam is Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel en ze is geboren op 25 december 1936. Haar vader was prins George, de hertog van Kent. Hij was een broer van Koning George VI, de vader van Queen Elizabeth. Alexandra en Elizabeth zijn dus volbloed nichtjes.

Beide ouders van adel

Niet alleen haar vader, maar ook Alexandra’s moeder was van royal komaf. Alexandra is namelijk een dochter van prinses Marina van Griekenland en Denemarken. Marina en George kregen twee kinderen; Alexandra heeft twee broers. In 1942 overleed Alexandra’s vader bij een vliegtuigongeluk. Alexandra’s oudste broer, prins Edward, werd vervolgens de nieuwe hertog van Kent.

alexandra-james

Alexandra met haar zoon James. Beeld: BrunoPress

Openbaar onderwijs

Alexandra was de eerste Britse prinses die naar een openbare school ging. Ze ging eerst naar een kostschool genaamd Heathfield School en studeerde vervolgens een tijd in Parijs. In 1963 trouwde ze met Angus Ogilvy, de tweede zoon van de graaf van Airlie. Ze kregen twee kinderen: James (1964) en Marina (1966). In 2004 overleed Angus na een lang ziektebed.

Veel verschillende taken

In totaal is Alexandra beschermvrouwe van meer dan 100 organisaties, waarvan vele in de gezondheidszorg. Ze heeft zich onder andere ingezet voor de Mental Health Foundation en de Alzheimer’s Society. Daarnaast besteedt ze veel aandacht aan muziek, met name aan opera. Ze wordt zo nu en dan gespot bij gala’s en optredens en is beschermvrouwe van de Chopin Society, de English National Opera en het London Philharmonic Choir.

trooping-the-colour

Trooping the Colour 2022. Alexandra staat links, in het turquoise pak. Beeld: BrunoPress

Invaller indien nodig

Naast al die taken heeft Alexandra de belangrijke opdracht gekregen om af en toe voor Queen Elizabeth in te vallen. Aangezien de Queen niet op twee plekken tegelijk kan zijn, neemt haar nichtje soms taken van haar over. Bij bepaalde evenementen in ze niet in plaats van, maar samen met Elizabeth aanwezig. Trooping the Colour, dat anderhalve week geleden plaatsvond, is daar een mooi voorbeeld van.

Hoewel we dus een stuk minder van Alexandra zien dan van andere royals, speelt ze best een grote rol binnen de Britse Royal Family. We hopen dat haar gezondheid het nog lang zal toelaten om haar vele taken te vervullen!

Bron: Town and Country Mag | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws