Royal chef: prinses Diana was een heerlijk gewone moeder

Ze wilde graag dat haar zoons net zo opgroeiden als leeftijdsgenoten.

Lees ook

Prinses Diana hield met heel haar hart van haar twee zoons, William en Harry. Ze probeerde ze zo ‘gewoon’ mogelijk op te voeden, ondanks hun koninklijke status. Een royal chef doet een boekje open over Diana’s opvoedmethoden.

Een zo gewoon mogelijke opvoeding

Opgroeien als prins is natuurlijk verre van gewoontjes. Toch wilde prinses Diana graag dat haar zoons een opvoeding kregen die zo dicht mogelijk bij die van een ‘normale burger’ in de buurt kwam. Ze was zich ervan bewust dat hun realiteit anders was dan die van vele anderen, maar probeerde dat zo goed als het ging te omzeilen. Dit deed ze onder andere door ervoor te zorgen dat haar zoons veel gewone ervaringen opdeden.

Normale kinderen

“Diana was niet bang om te zeggen ‘ik weet dat het royal kinderen zijn, maar het zijn ook normale kinderen'”, aldus vroegere royal chef Darren McGrady tegen Coffee Friends. “Het hoefde er niet alleen maar om te draaien dat ze netjes gekleed waren voor het diner of dat ze continu werden bediend door butlers.”

diana-jongens

Diana met haar jongens, 1987. Beeld: BrunoPress

Lieve traditie

Een van de dingen die Diana voor haar zoons regelde, was een aandoenlijke zaterdagavondtraditie. “Je zag Diana dan voor de tv zitten, terwijl ze samen met haar jongens dineerde. Het maakte alles zo heerlijk normaal”, aldus McGrady. “Oma stelde altijd voor dat de jongens geroosterde kip, groene groente en gezond voedsel kregen, maar op zaterdagavond werd er een uitzondering gemaakt. Dan mochten ze van hun moeder pizza en hamburgers.”

Omdat het maar eens per week mocht, was het echt iets speciaals. “Het was een cadeautje, Diana’s manier om te zeggen ‘jullie zijn ook kinderen'”, zegt McGrady. “We zien dat nu ook terug in de manier waarop Kate het bij haar kinderen aanpakt.” Will en Kate zijn inderdaad meerdere keren met hun kinderen bij cafés gespot om soortgelijk snackvoedsel te halen. De leuke traditie wordt dus voortgezet!

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook