Oh dear: nog meer Britse royals leggen binnenkort hun taken neer

Het paar houdt het voor gezien.

Lees ook

Prins Andrew is niet meer in beeld, de Sussexjes zijn opgestapt, en nu verdwijnen nóg meer Windsors uit de schijnwerpers. Na meerdere decennia vol koninklijke verplichtingen stapt prins Michael van Kent op, meldt The Daily Telegraph. Ook zijn vrouw Marie Christine houdt het voor gezien.

Allebei op leeftijd

Prins Michael van Kent is een neef van Queen Elizabeth. Hij is inmiddels al 79 jaar oud en sinds 1978 getrouwd met Marie Christine. Zij moet vanwege haar afkomst uit de lagere Duitse adel officieel worden aangesproken met de titel ‘prinses Michael van Kent’. Ook zij is niet de jongste meer, met 77 jaar op de teller. Ze hebben nu samen besloten om hun koninklijke taken neer te leggen en van hun pensioen te gaan genieten. De officiële aankondiging kunnen we een dezer dagen tegemoet zien, hoogstwaarschijnlijk rond Michaels tachtigste verjaardag in juli.

Prins en prinses Michael van Kent zijn officieel non-working royals, die geen taken vervullen namens de Queen. Ze hebben echter wel decennialang publieke taken vervuld (gemiddeld maar liefst 200 per jaar!) voor de non-profit sector. Die sector wordt door de Royal Family gefinancierd in plaats van door de Britse belastingbetaler.

Royal Ascot

Deze week werd het stel nog gespot bij de paardenraces van Royal Ascot. Ze zaten in een koets met de hertog en hertogin van Gloucester. Het was een van de weinige momenten waarop we hen de laatste tijd in het openbaar hebben gezien. Prinses Michael van Kent heeft in 2020 corona opgelopen en werd daar behoorlijk ziek van, waardoor ze een half jaar lang al haar taken heeft neergelegd. Ze kampt nog altijd met de impact van long covid.

prinses-michael-kent

Prinses Michael van Kent tijdens Royal Ascot, in de koets met de hertog en hertogin van Gloucester. Beeld: BrunoPress

prins-michael-kent

Ook prins Michael van Kent zat in die koets. Beeld: BrunoPress

Geen band meer met Rusland

Een aantal maanden geleden was de prins van Kent ook in het nieuws, omdat hij een vriendschapsonderscheiding van Rusland heeft teruggegeven. Hij deed jarenlang zaken met Russen en werd daarvoor in 2009 beloond. De toenmalig president Dmitri Medvedev gaf hem in het Kremlin een onderscheiding in de Orde van de Vriendschap. “Ik kan bevestigen dat Z.K.H. prins Michael van Kent zijn Russische Order of Friendship teruggeeft. Verder wordt er geen commentaar gegeven”, was destijds in een statement te lezen.

Onderscheidingen inleveren en lekker met pensioen, it is.

Laatste nieuws

Zie ook