Wijntje erbij? Deze culinaire hotspots op Tenerife wil je niet missen

Wine & food lovers opgelet, Tenerife is dé vakantiebestemming voor wie gastronomisch wil genieten.

Tuurlijk houden we van een zonnetje en een mooie omgeving, maar de vakantie is pas écht geslaagd als we lekker hebben gegeten – het liefst met een goed glas wijn erbij. Zijn het ontdekken van nieuwe restaurants en lokale gerechten ook altijd jouw hoogtepunten op reis? Dan stellen we je graag voor aan de culinaire ster van de Canarische eilanden: Tenerife.

Waar – en wat – moet je eten als je dit eiland bezoekt?

De verrassende keuken van Tenerife

Eeuwenlang was het Spaanse eiland een doorgangsplaats voor schepen en handelaars van over heel de wereld. De keuken van Tenerife is daardoor uniek: ingrediënten uit alle windstreken komen hier samen. Wat kun je zoal verwachten als je aanschuift bij een lokaal, traditioneel restaurant? De Canarische cuisine staat onder andere bekend vanwege zijn soepen en stoofschotels zoals puchero canario, een gerecht van groenten, aardappelen, vlees, kikkererwten en specerijen die heerlijk samengaan met een glas Canarische rode wijn.

Uiteraard spelen ook vis- en zeevruchtspecialiteiten en grote rol in de cuisine van Tenerife. Een typische delicatesse is bijvoorbeeld morena frita, gefrituurde murenen. Langs de kust van Tenerife vind je talloze restaurants waar verse vis om ambachtelijke wijze wordt klaargemaakt.  En ook vleesgerechten zien er net even anders uit dan in ons eigen landje. Vergeet de biefstuk of kippenpoten, in Tenerife zijn het vooral varkensvlees, konijn en geit die op het menu staan. Geitenstoofpot is een van de specialiteiten die nergens zo smaakt als op Tenerife.

Gerenommeerde kazen (van geiten- of schapenmelk), lokale honing en verse tropische vruchten als mangos, avocados, bananen en papayas maken ook een belangrijk deel uit van de Canarische cuisine. Op menukaarten zul je ook vaak Gofio zien staan. Dit is een traditionele meelsoort die meestal wordt gemaakt van mais, en gebruikt wordt in typische (zoete) gerechten. Voor de zoetekouwen onder ons: probbeer Gofio amassado, een lekkernij van gofio, honing, amandelen, rozijnen en banaan.

Ook niet onbelangrijk: het eiland kent een lange wijntraditie, wat betekent dat bij elk gerecht en elke gang een heerlijk glas wijn van lokale druiven kan worden geserveerd. Yes please.

Een eiland vol sterren

Niet alleen is Tenerife rijk aan smaakvolle lokale producten, ook Michelin-sterren zijn niet dun gezaaid op het eiland. Vandaag de dag zijn er maar liefst vijf restaurants te vinden die bekroond zijn met dé felbegeerde culinaire ster.

Restaurant MB in Guía de Isora heeft er zelfs twee. De afkorting staat voor Martin Berasategui, de naam van de chef die hier de allerbeste rauwe ingrediënten van de Canarische eilanden combineert met smaken van over heel de wereld. Niet alleen de smaak, maar ook de opmaak en geur van de gerechten zijn hier uitmuntend. Tel daar een ultiem luxe aankleding bij op en je weet: hier wil je een plekje reserveren!

Bij El Rincón de Juan Carlos in La Caleta de Adeje staan ook de verse producten van de Canarische eilanden centraal. In dit Michelinsterrenrestaurant eet je bovendien vanaf een prachtig dakterras, met uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Een unieke combinatie van Mediterrane en Japanse gerechten vind je bij Abama Kabuki in Guía de Isora. Traditionele Caribische gerechten krijgen een creatieve upgrade dankzij Japanse technieken. Het leverde het restaurant van chef David Rivero niet voor niets een Michelinster op. Wijnliefhebbers wijzen we er graag op dat je hier keuze hebt uit meer dan 300 (!) verschillende soorten wijn.

Een ander culinair ‘huwelijk’ proef je bij restaurant Nub. Chefs Andrea Bernardi uit Italië en Fernanda Fuentes-Cárdenas uit Chili hebben de twee cuisines van hun thuisland samengevoegd tot een unieke menukaart.

Trek gekregen? We zien je op Tenerife!

Dit artikel is in samenwerking met Tenerife tot stand gekomen.

Laatste nieuws