Camilla over de Diana-mania: ‘Wens het mijn ergste vijand niet toe’

Er is behoorlijk wat te vertellen over de hertogin.

Lees ook

De wereld kent Camilla al sinds de jaren zeventig. Eerst als vriendin van kroonprins Charles, later als zijn maîtresse en de grote rivale van prinses Diana. Sinds 2005 is ze tevens de vrouw van de prins van Wales, die langzaam maar zeker in de harten van de Britten is gekropen met haar aardsheid en haar vriendelijkheid.

Ray Mill

Er is iets wat Camilla altijd voor zichzelf heeft gehouden. Ze woont met prins Charles in Clarence House en in zijn buitenhuis Highgrove, maar heeft ook altijd haar eigen huis aangehouden: Ray Mill in Wiltshire. Daar ontspant ze zich in haar eigen omgeving zonder dat mensen ‘op haar letten’ en kan ze ’tot zichzelf komen’. Ze maakt er roerei op haar Aga en houdt haar kleinkinderen er bezig. Ze is fan van Scandinavische politieseries en leest graag boeken van Robert Harris en Susan Hill.

Werkpaard

Camilla werkt hard en legt veel werkbezoeken af, waarbij opvalt dat ze altijd opgewekt is. “Soms sta je ’s morgens op en denk je dat je het niet aankunt, maar je moet het gewoon doen,” zegt ze tegen The Mail on Sunday. “Op het moment dat je stopt, heb je geen puf meer en stort je in. Ik denk dat je leeft op adrenaline. Als je een positief mens bent, kun je zoveel meer doen. Voor de een is het glas altijd half leeg, voor de ander half vol. Ik blijf altijd hoopvol. Je moet gewoon doorgaan. Brits zijn!”

royal-ascot

Camilla met haar grote liefde Charles tijdens Royal Ascot 2022. Beeld: BrunoPress

Barre tijd

In de tijd dat (de toen nog met Andrew Parker-Bowles getrouwde) Camilla haar affaire met Charles weer had opgepakt, was ze naar eigen zeggen ‘een gevangene in eigen huis’ uit angst voor vijandige reacties van het publiek en persmuskieten. Die kenden geen grenzen, belden om de paar minuten aan en klopten op de ramen om haar naar buiten te krijgen. De Diana-Mania was destijds op een hoogtepunt. Camilla werd gezien als de ‘andere vrouw’ die stookte in een ‘sprookjeshuwelijk’. Het hielp niet dat Diana haar ‘De Rottweiler’ had gedoopt.

Camilla bracht veel tijd door met lezen en leren schilderen, ‘al was dat laatste geen groot succes’. “Ik kon eigenlijk nergens heen”, zegt ze. “Dus besloot ik mijn tijd dan maar nuttig te besteden door alle boeken te lezen dit ik wilde lezen. De kinderen (ze kreeg met Andrew zoon Tom en dochter Laura) kwamen en gingen zoals altijd en dat gold ook voor goede vrienden. Maar het was vreselijk. Het was een intens onplezierige tijd en ik zou het mijn ergste vijand niet aandoen.”

Geen studiebol

Hoewel Camilla zichzelf niet als ’taai’ zou willen omschrijven, geeft ze wel toe dat ze een sterk karakter heeft. “Dat moet ook wel om overeind te blijven, maar het komt ook voort uit mijn opvoeding. Ik kom uit een gelukkig gezin en kan niet zeuren over mijn jeugd, want die was idyllisch. Ik dank de hemel voor de manier waarop ik ben opgevoed met basisvaardigheden en manieren. Het klinkt, zeker nu, een beetje snobistisch, maar wij gingen op ons zestiende van school. Niemand ging naar de universiteit, tenzij je echt een studiebol was. In plaats daarvan gingen we naar Parijs en Florence en leerden we over het leven en cultuur. Hoe je je met mensen moest gedragen en hoe je met ze moest praten. Dit was een integraal deel van mijn opvoeding en als ik dat niet had gehad, zou het royal leven me veel moeilijker zijn gevallen.”

camilla-mensen

Doen wat ze het liefste doet: nieuwe mensen ontmoeten. Beeld: BrunoPress

Hartelijk en grappig

Tegenwoordig is Camilla op de Queen na de hoogste vrouwelijke royal in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks legt ze meer dan 200 werkbezoeken af, waaronder vrij zware internationale officiële reizen met Charles. Ze remt zijn neiging tot overwerken af en heeft de afgelopen twaalf jaar laten zien waarom hij zo van haar houdt: ze mag dan misschien niet het toppunt van glamour zijn, maar ze is wel warm, hartelijk en grappig. “Humor is belangrijk,” zegt ze. “Lachen relativeert veel. Er zijn situaties waarin het moeilijk is niet de slappe lach te krijgen, zeker als iets helemaal mis gaat en iedereen even verstijfd staat. Dan is het zaak om te slikken en jezelf even hard te knijpen om niet te schateren.”

werkbezoek

Camilla tijdens een werkbezoek in Jordanië, november 2021. Beeld: BrunoPress

Nieuwsgierig aagje

Het helpt dat Charles echt van haar houdt (hij noemt haar ‘My darling wife’) en Camilla nieuwsgierig is. “Ik hou echt van mensen en wil altijd weten wat hen beweegt,” zegt ze. “Het leven van anderen is altijd zoveel interessanter dan dat van jezelf. Bij een officieel diner voel ik me bijna een psychiater, zoals ik iedereen uit zit te horen. Mijn team is soms geschokt als ik hun voorbereiding niet wil lezen, omdat ik dingen liever van de mensen zelf hoor. De verhalen die er langs komen, daar zou ik een boek over kunnen schrijven.”

Bron: Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook