Het publiek is het eens: prins Andrew moet ‘op de achtergrond’ blijven

'Hij heeft de koninklijke familie al genoeg schade aangericht.'

Lees ook

Prins Andrew is sinds november 2019 uit de koninklijke spotlight gestapt nadat werd onthuld dat hij bevriend met Jeffrey Epstein, waarbij de prins ook werd beschuldigd van aanranding. Hoewel hij zich heeft teruggetrokken uit openbare taken, lijkt het erop dat hij ondanks alles terug wil keren naar de voorgrond. Dit wordt hem alleen niet in dank afgenomen.

Comeback voor de hertog van York?

Volgens koninklijke commentator Richard Fitzwilliams lijkt het erop dat de hertog van York een “comeback probeert te regelen”. Toch is het volgens hem beter als de tweede zoon van Queen Elizabeth en wijlen prins Phillip accepteert dat er geen toekomstige publieke rol voor hem is weggelegd. En als hij dit alsnog doet, hij “nergens komt als hij probeert terug te keren naar zijn koninklijke taken”.

Volgens Fitzwilliams is het mogelijk dat prins Andrew een nieuwe rol krijgt die door The Firm voor hem is gecreëerd, zoals het beheren van de koninklijke landgoederen. En dat terwijl de prins niet erg populair lig bij het publiek. “Er is inderdaad nog meer negatieve publiciteit, maar de publieke steun is bijna nul”, legt de koninklijke commentator uit aan Express.co.uk. “Hij moet accepteren dat hij op 61-jarige leeftijd geen publieke rol meer heeft. De koninklijke familie zal er dan voor hem een creëren.”

Prins Andrew heeft zelfs de Queen gevraagd om zijn titels in ere te herstellen, zodat hij terug kan keren naar officiële evenementen. In januari kondigde de royal family aan dat Andrew afstand moest doen van zijn van eretitels en beschermheerschappen.

prins-Andrew-en-koningin-Elizabeth
In maart stond de hertog van York de Queen nog bij tijdens de herdenkingsdienst van prins Phillip. Bron: BrunoPress

Geen nieuwe rol

Om de mening van het publiek te meten, vroeg Express.co.uk lezers naar hun mening over Andrew die een nieuwe rol in de koninklijke familie zou krijgen. In totaal reageerden 7.852 mensen op de peiling, en was een overweldigende meerderheid (93 procent) het met elkaar eens: Andrew zou geen nieuwe rol moeten krijgen.

Ook uitten veel mensen hun mening in de reacties, en die zijn zeker niet mals te noemen. Zo schrijft er iemand dat het ‘veel te vroeg zou zijn om hem weer iets in het openbaar te laten doen’. Een andere lezer stelt dat de prins gracieus vaarwel moet zeggen en ‘zijn leven in stille afzondering moet gaan leven’ Ook valt er te lezen dat fans van de royal family niet blij zijn met de prins, en schrijft er iemand: “Hij moet op de achtergrond blijven. Hij heeft de koninklijke familie al genoeg schade aangericht.”

Steun betuigd

De prins heeft sinds 2019 geen openbare taken meer uitgevoerd voor de royal family, maar de Queen heeft wel aangegeven dat ze wil dat Andrew (naar verluidt haar favoriete zoon) terugkeert naar het openbare leven. Zo heeft ze haar steun betuigd door de prins toe te staan als haar begeleider naar de herdenkingsdienst van prins Phillip in maart. Gunt ze hem ondanks alles toch die comeback?

Bron: Express.co.uk | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook