Mystery tiara: Elisabeths geheimzinnige tiara lijkt gevonden

Het Belgische hof laat weinig los, maar royalty-kenners halen (ja, echt) de Romanovs erbij.

Lees ook

We hebben al het nodige geschreven over de verjaardag van Ingrid Alexandra en de debuterende royals. Maar nog héél even willen we op het glamoureuze event terugkomen. Met het nodige speurwerk lijkt namelijk het mysterie rond de tiara van de Belgische prinses Elisabeth ein-de-lijk opgelost.

Mystery tiara

We hebben de portretten inmiddels gezien van de beeldschone Ingrid Alexandra van Noorwegen, omringd door een hele hoop next-gen royals. Zo kwam Amalia voor het eerst in full glam tevoorschijn met Máxima’s huwelijkstiara, en maakte de birthday girl herself haar tiara-debuut in een erfstuk van prinses Ingeborg. De jonge Estelle en Charles (Zweden en Luxemburg) lieten vanwege hun leeftijd de tiara’s nog even achterwege.

Maar waar de experts maar niet over uitgepraat raakten? Dat was de tiara van de Hertogin van Brabant. Juist: welk fonkelend kunstwerkje prijkte daar op het hoofd van de Belgische prinses? Het Belgische hof houdt de lippen stijf op elkaar, maar de royalty-kenners hebben natuurlijk al even flink gegraven in hun collectieve juwelengeheugen.

Romanovs

En hier kwam een bijzondere ontdekking uit: het diadeem van Elisabeth lijkt namelijk behoorlijk op een exemplaar van de verdoemde Romanov-familie. Zo weet het Instagram-account @Russian_Treasure namelijk een bijzonder goed lijkend exemplaar op te duiken uit de archieven van niemand minder dan Alexandra Feodorovna. Nummertje 169 uit haar persoonlijke juwelencollectie, om precies te zijn.

Van de fleur de lys en het floral design: de gelijkenissen zijn onmiskenbaar. Het grote verschil zit ‘m er echter in dat de kroon van wijlen de Groothertogin de tiara had laten afwerken met parels. In het diadeem van Elisabeth zien we echter meer diamanten terug. What happened?

Amerikaanse glamour

Zoals je vast wel weet, luidt het gezegde ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’. En dat is exact wat Evelene Brodstone, de latere Lady Vestey, gedacht moet hebben. Want de Amerikaanse business-vrouw en latere barones duikt in een foto uit 1925 opeens op in een tiara die wel héél veel lijkt op dat Romanov-exemplaar. Maar dan met diamanten in plaats van de peervormige parels. Kortom: het exacte diadeem dat de jonge Elisabeth draagt bij haar tiaradebuut.

Zo is deze tiara met z’n Amerikaanse roots en Russische Romanov-inspiratie beland bij het Belgische koningshuis. Maar wat zeggen de Belgen er eigenlijk over?

Belgisch hof vertelt

Over de oorsprong van de tiara laten de Belgen zelf verder weinig los. Royaltykenner Wim Dehandschutter deelt via zijn Twitter-account dat het hof hem heeft laten weten dat de tiara een ‘antiek stuk’ is, dat in 2019 als verjaardagscadeautje voor de prinses is aangeschaft door koning Philippe en koningin Mathilde. Bovendien laten de bronnen aan het hof weten dat dit prachtige diadeem in de familie zal blijven, dus hopelijk gaan we Elisabeth hier nog héél vaak in terugzien.

Bron: Royal Central, Instagram @Russian_Treasure, Twitter @WDehandschutter | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook