Zien: dit zijn de hofdames van koningin Máxima

Deze vrouwen staan altijd klaar voor onze koningin.

Lees ook

Het klinkt misschien als iets van vroeger, maar niets is minder waar: koningin Máxima wordt nog altijd omringd door hofdames. Een team van zelfstandige, sterke vrouwen staan altijd klaar voor de koningin. Wat zij precies doen en wie deze dames zijn? Wij vertellen je er alles over. 

De hofdames

Hofdames iets van vroeger? Welnee. Al is er wel een en ander veranderd sinds vroegere tijden. Vroeger waren hofdames jonge, ongetrouwde dames van goede komaf die in het paleis woonden. Sinds koningin Juliana steekt de functie anders in elkaar, leert de website van het Koninklijk Huis ons. De hofdames zijn nu vrouwen met een ‘zelfstandige maatschappelijke positie en een sterk netwerk.’ Dat betekent dat niet zomaar iedereen op deze functie kunt solliciteren.

Ook het takenpakket is in de loop der jaren uitgebreid. Zo helpen de hofdames onder andere bij de voorbereiding en organisatie van koninklijke evenementen, begeleiden de partner van bezoekende staatshoofden uit het buitenland en kunnen bij sommige gelegenheden koningin Máxima of prinses Beatrix vertegenwoordigen. De hofdames staan dus niet alleen klaar voor onze koningin, maar ook voor prinses Beatrix – voor wie deze vrouwen ook al werkten toen zij nog koningin van Nederland was.

Kleine groep

Een uitgebreid takenpakket en werken voor de royals, daar hangt vast een flink salaris aan. Of toch niet? Dit werk doen deze vrouwen namelijk allemaal alleen voor de eer, want het hofdame zijn is een ‘honoraire’ (en dus vrijwillige) functie, waarvoor je geen salaris krijgt. Wie is dit onbetaalde team achter de vrouwen van Oranje? Nouja, team is inmiddels een groot woord, want de afgelopen jaren is de groep flink kleiner geworden.

Rond de inhuldiging stonden er nog zo’n negen hofdames voor koningin Máxima en prinses Beatrix klaar, inmiddels zijn dat er nog maar twee. Vijf dames legden hun functie neer in het jaar dat Beatrix aftrad – een koningin-gemalin heeft immers minder hofdames nodig dan een regerende koningin, is het idee.

Benieuwd hoe de hofdames eruitzien? Ga dan snel naar de volgende pagina.

Laatste nieuws

Zie ook