Zien: dit zijn de hofdames van koningin Máxima

Deze vrouwen staan altijd klaar voor onze koningin.

Lees ook

Bibi barones Van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael

Van de vier dames die overbleven werd hofdame Bibi barones Van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael bevorderd tot grootmeesteres (hoofd van de hofhouding). Bibi zie je op onderstaande foto helemaal links. Van de drie hofdames die daarna overbleven, stapte er eerder vorig jaar eentje op. Daardoor zijn er nog ‘maar’ twee hofdames over voor Máx.

hofdames
V.l.n.r. Bibi, Annemijn, Máxima, Lieke en Pien. (Beeld: © RVD, Jeroen van der Meyde)

Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest

Drs. Ottoline (Lieke) Antoinette Gaarlandt – van Voorst tot Beest was jarenlang de rechterhand van onze koninginnen. Eerst van Beatrix, toen van Máxima. Ze werd in 1993 aangesteld en speelde een belangrijke rol bij de inburgering van Máxima na haar verloving met Willem-Alexander en maakte haar wegwijs aan het hof. In het voorjaar van 2021 werd bekendgemaakt dat Lieke, inmiddels 76 jaar oud, opstapte.

hofdames
Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest. (Beeld: Brunopress)

Op bovenstaande groepsfoto staat Lieke rechts naast de koningin. Dezelfde foto en de foto hierboven laat ook zien hoe je een hofdame herkent: ze dragen een klein speldje met daarop het monogram van Willem-Alexander en Máxima.

Annemijn Crince le Roy – van Munster van Heuven

Op korte namen worden de hofdames in ieder geval niet uitgezocht! Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven is sinds inhuldigingsjaar 2013 hofdame van de koning en koningin. Ze studeerde fysiotherapie, werkte bij de Koninklijke Marine en zat in de Commissie van Toezicht van een Rotterdamse gevangenis. Een duidelijke loopbaan is er dus niet om het tot hofdame te schoppen, en bovendien kun je ook niet solliciteren op de functie: je moet ervoor worden gevraagd. Vaak zijn het mensen die al goede connecties hebben met de koninklijke familie.

hofdame
Annemijn Crince le Roy – van Munster van Heuven. (Beeld: Brunopress)

Josephine Maria van Karnebeek-Thijsse

Ook Pien, voluit drs. Josephine Maria van Karnebeek-Thijsse, is al sinds 2013 hofdame. Haar man, jonkheer mr. Jan Derck van Karnebeek, werkt bij Heineken en het stel is naar verluidt ook goed bevriend met de koning en koningin.

Dat het koningspaar (ja, de hofdames horen ook bij koning Willem-Alexander) nog maar twee hofdames heeft, is ongekend weinig. Misschien dat er binnenkort nog een nieuwe naam bekend wordt gemaakt? Al zijn deze vrouwen niet het enige personeel van de Oranjes. Koningin Máxima heeft voor de ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden ook een persoonlijk adviseur, een particulier secretaris, een kamenier en een assistent (vroeger kindermeisje) klaarstaan. En natuurlijk een chauffeur, een keukenbrigade en een team voor de huishouding… Reken maar dat de koningin er niet alleen voor staat!

Geen sprookje

Een team aan mensen die altijd voor je klaarstaat, het klinkt als een droom. Toch is het leven als royal geen sprookje, zo liet Máx weten tijdens een paleisdiner.  Aan de Arabische televisiezender Al Jazeera gaf koningin Máxima een openhartig interview over haar bijzondere baan. Daarin maakt ze duidelijk dat ze haar royal leven niet bepaald als een sprookje ziet. “Het is harder werden dan alles wat ik hiervoor heb gedaan”, vertelde de vorstin. “En ik heb bij een bank gewerkt in New York, waar ik zestien uur per dag maakte”, benadrukt ze.

“Als je deze positie bekleedt, heb je de verantwoordelijkheid om ergens verandering in te brengen. Ik neem dat heel serieus,” vertelt Máxima over haar bijzondere rol. Volgens haar bestaat er zeker niet één manier om het koningin-zijn in te vullen. “Ieder persoon doet het op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. Ik hoop zelf dat ik iets kan bijdragen met mijn talenten. Maar elke koningin is anders. Er is geen vaste vorm voor.”

Bron: Koninklijk Huis, Blauw Bloed, Linda, Beau Monde (archief) | Beeld: Brunopress, © RVD, Jeroen van der Meyde

Laatste nieuws

Zie ook