Wat je nagels over je leeftijd zeggen

En hoe je ze jong kunt houden.

Ouder worden we allemaal, maar dat willen we niet altijd direct aan de wereld laten zien. Wist je dat je nagels ook ouderdomsverschijnselen kunnen laten zien? Gelukkig is hier een gemakkelijke oplossing voor.

Veranderingen

In de loop der jaren veranderen je nagels met je mee. Ze groeien bijvoorbeeld minder snel en de vorm, textuur en kleur kunnen veranderen. De meeste mensen merken hier pas iets van rond hun veertigste en het is volkomen normaal. Ben je jouw nagels as we speak grondig aan het bestuderen? Houd dan rekening met de volgende mogelijke oorzaken.

Langzamere groei

Als je ouder wordt, groeien je nagels minder snel. En ook al gaat het om minimale verschillen, je merkt het op een gegeven moment wel. Als je het gemiddelde neemt, groeien je vingernagels ongeveer drie millimeter per maand. Zo duurt het dus zes maanden voordat je nagel volledig vervangen is.

Naarmate je ouder wordt, gaat dit langzamer. Dit zorgt ervoor dat je vingernagels langer worden blootgesteld aan factoren van buiten. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je nagels een andere kleur krijgen en minder sterk worden. Wat ook meespeelt is dat je lichaam minder keratine aanmaakt op latere leeftijd. Laat dat nou nét belangrijk zijn voor je nagels.

Brozer

Onze nagels groeien niet alleen minder snel naarmate we ouder worden, ze worden ook brozer. Dat zorgt ervoor dat ze sneller scheuren, droger worden of afbreken. De verminderde keratine is hiervan de oorzaak. De dikte van je nagels kan bovendien ook veranderen. Op wat voor manier dat gebeurt, is moeilijk te voorspellen. Je vingernagels kunnen namelijk zowel dikker als dunner worden. Huh?

Nagelriemen

Ook kunnen je nagelriemen veranderen naarmate je ouder wordt. Heb je bijvoorbeeld last van droge handen? Dan is de kans groot dat je ook last hebt van droge nagelriemen. Als dit het geval is, dan kunnen je nagelriemen omhoog gaan staan. Hierdoor ontstaat er een opening, waar water en bacteriën in kunnen gaan zitten. Dat kan leiden tot infecties in je nagelriemen. Dat wil je natuurlijk niet. Een oplossing daarvoor is het regelmatig gebruikmaken van een nagelriemolie. Pure jojoba olie is daarvoor uiterst geschikt.

Hoe pakken we dit aan?

Het allerbelangrijkste is dat je nagels niet meer vocht verliezen dan normaal is. Dat gebeurt veel bij het afwassen of schoonmaken, daar worden niet alleen je handen droog van, maar ook je nagels. Draag daarom het liefst handschoenen tijdens het afwassen of schoonmaken, helemaal als je warm water en een sopje gebruikt.

Vermijd daarnaast agressieve nagellakremovers, drink genoeg water en breng regelmatig een vochtinbrengende crème aan. Zo blijven je nagels (én handen) er prachtig uitzien.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels

Laatste nieuws