Wanneer gaat prinses Amalia mee op staatsbezoek?

De koning heeft daar wel een idee over.

Lees ook

Het is een jaar van verandering voor prinses Amalia. Haar eerste officiële buitenlandse bezoek is een feit, en ook haar eerste Prinsjesdag nadert met rasse schreden. Staat een allereerste staatsbezoek ook al op de planning?

Oranjes in Oostenrijk

Deze week waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Oostenrijk. Zonder hun oudste dochter – die nog lekker van haar tussenjaar en/of zomervakantie geniet. Kunnen we prinses Amalia binnenkort wel verwachten tijdens zo’n diplomatiek reisje? Willem-Alexander en Máxima laten weten hoe het zit.

Studeren gaat voorop

Concrete plannen voor een eerste staatsbezoek van prinses Amalia zijn er nog niet. De verhuizing naar Amsterdam en de studie staat nu voorop, liet de koning woensdagmiddag weten in Oostenrijk “Ze gaat na de zomer in Amsterdam wonen, gaat daar studeren. Als ze zich daar thuis voelt, dan kan er eens nagedacht worden over iets anders. Maar nu ligt de focus eerst op haar studie,” aldus Willem-Alexander.

Ook Máxima vindt het belangrijk dat Amalia zich eerst op haar studie Politics, Psychology, Law & Economics aan de Universiteit van Amsterdam richt, al is de prinses wel heel benieuwd naar de staatsbezoeken. “Ze ziet veel van ons, we bespreken ook veel thuis. Ze ziet ook veel op televisie. We vertellen met alle openheid over zo’n bezoek. Maar voorlopig moet ze echt gaan focussen op haar studie.”

Het moment komt wel

Toch kunnen we erop rekenen dat prinses Amalia binnen enkele jaren ook een keer het hele staatsbezoekprogramma meemaakt, van aankomst in een privévliegtuig tot staatsdiner, contraprestatie en talloze rondleidingen.

“[Amalia] heeft natuurlijk ook gezien dat wij ook met mijn moeder meegingen op staatsbezoek”, zegt Willem-Alexander over de reizen die hij en Máxima met prinses Beatrix maakten. “Ik hoef haar echt niet uit te leggen dat dat haar ook een keer gaat gebeuren.”

Bron: Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook