Zoveel gaven de Britse royals uit in het afgelopen jaar

460 duizend euro ging op aan wijn en sterke drank. Say what?

Lekker transparant zo’n jaarverslag, maar uit de boekhouding van het Buckingham Palace blijkt dat de Queen geld moet gaan besparen – de Britse royals staan voor een financieel ‘uitdagende tijd’. Het is ook niet gemakkelijk om een van de rijkste families op aarde te zijn… 

Eind vorige maand werd het jaarrapport over het financiële jaar 2021-2022 van Buckingham Palace gepubliceerd. Daarin stond dat het Koninklijk Huis voor een financieel ‘uitdagende tijd’ staat. Wat gaat er mis bij de royals?

Terug naar normaal

Sir Michael Stevens houdt toezicht op de inkomsten en uitgaven van het Britse koningshuis. Hij legt uit dat de royals bezig zijn met een “terugkeer naar de normaliteit”, nu de coronacrisis geen blokkade meer is. Denk koninklijke reisjes, inhuldigingen en evenementen. Daardoor gaan de kosten in een keer weer flink omhoog.

Renovatie

Zo gaf de monarchie 118 miljoen euro uit aan algemene uitgaven, zeventien procent meer dan het jaar daarvoor. Een groot deel daarvan ging naar de renovatie van Buckingham Palace, wat dit jaar 63 miljoen euro kostte. De renovatie gaat nog twee tot drie jaar duren en het gehele project zal in totaal 425 miljoen euro gaan kosten. Je moet wat als je je paleis een beetje mooi wilt houden.

Tripje

Nog zo’n grote kostenpost: de reisjes. Die kosten het afgelopen boekjaar 5,2 miljoen euro. Dat is een stijging van 41 procent, maar dat is natuurlijk geen goede vergelijking vanwege corona. We zijn allang blij dat het weer kan en dat we kunnen genieten van alle ondernemingen van onze favoriete royals. Het duurste reisje was de koninklijke tour van prins William en Kate naar de Bahama’s, Jamaica en Belize. Deze reis kostte maar liefst meer dan 260 duizend euro. Doe ons zo’n tripje!

Nog een paar bijzondere uitgaven van Buckingham Palace: de kosten voor schoonmaken en wassen is 808 duizend euro; eten en drinken kost 693 duizend euro; en wijn en sterke drank kost maar liefst 462 duizend euro! Wij willen wel eens een kijkje nemen in de wijnkelder van Liz.

Bron: Het Laatste Nieuws, Royal UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws