‘Prins Charles gebruikte ontmoeting met Lilibet als afleidingsmanoeuvre’

'De timing is wel heel verdacht.'

Waar de Queen het al zeventig jaar doet met de leus ‘never complain, never explain’ als tactiek om met royal crises om te gaan, lijkt prins Charles het aan te pakken met ‘deflect and distract‘. Oftewel: afbuigen en afleiden.

Nieuw schandaal

Echt rustig wordt het nooit rondom Charles. De prins van Wales ligt deze maand opnieuw onder vuur vanwege een donatieschandaal. The Sunday Times onthulde dat de kroonprins maar liefst 3 miljoen euro in cash had aangenomen als donatie voor een van zijn liefdadigheidsorganisaties. Nu is er niets illegaals aan een donatie in cash – denk maar aan de euromunt die je in de collectebus gooit – maar een koffer vol biljetten van 500 euro, gekregen van een steenrijke sjeik, is toch een geval apart. Helemaal nadat de grootste vertrouweling van prins Charles vorig jaar ook al flink door het stof moest, omdat hij grote geldbedragen accepteerde in ruil voor toegang tot ‘royal services.’

Deflect and distract

De nieuwsberichten over de opvallende miljoenendonatie werden echter overschaduwd door een heel ander nieuwtje rondom prins Charles. Via een woordvoerder kregen we te horen hoe blij en geëmotioneerd de prins was geweest tijdens zijn eerste ontmoeting met kleindochter Lilibet vorige maand. Volgens royalty-auteur Omid Scobie is de timing van dat nieuwtje nogal verdacht.

“Op het moment dat prins Charles gedwongen was om via zijn woordvoerder te laten weten dat hij nooit meer plastic tassen vol biljetten van 500 euro voor zijn goede doelen zou aannemen, vertelde een van zijn hooggeplaatste assistenten aan journalisten alle schattige details over de eerste ontmoeting van de kroonprins met zijn kleindochter Lilibet vorige maand”, schrijft Scobie in Yahoo! News. “De strategie werkte goed. Als je later die dag op nieuws over prins Charles zocht, kreeg je een lijst headlines over zijn ‘zeer emotionele’ tijd met de kinderen van Harry en Meghan. Pas als je verder naar beneden scrolde kreeg je resultaten te zien over zijn mea culpa van 300 miljoen.”

Afleidingsmanoeuvre

En dat is niet de enige afleidingsmanoeuvre die Scobie onlangs opmerkte. Op dezelfde dag dat de financiële verslagen van de Royal Family werden gepubliceerd, gaf het paleis ook een update over de spraakmakende pestbeschuldigingen aan het adres van Meghan Markle. Wellicht zodat niet alle aandacht kwam te liggen op de gigantische uitgaven – ruim 460.000 euro aan wijn en sterke drank en ruim 260.000 voor de vliegreis van de Cambridges richting het Caribisch gebied, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Zijn de dagen van never complain, never explain geteld en die van deflect and distract begonnen?

Bron: The News, Express, The Guardian, HLN, Newsweek | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws