Prinses Eugenie: ‘Ik voelde me leeg en boos na de operatie’

De prinses van York liet haar litteken een belangrijke rol spelen bij haar bruidslook.

Lees ook

Het was een van de opmerkelijkste royal bruidsmomenten: prinses Eugenie die met haar diep uitgesneden bruidsjurk trots het litteken op haar rug toonde dat ze overhield aan een zware operatie op haar 12de.

Scoliose

Bij Eugenie, de jongste dochter van prins Andrew en Sarah, hertogin van York, werd als kind scoliose vastgesteld. Dat is een aandoening waarbij de wervelkolom één of twee zijwaartse kromming(en) vertoont. Toen ze op haar elfde hoorde dat ze geopereerd moest worden, was ze vooral heel bang.

“Voor de operatie zelf en de angst voor het onbekende, maar ook om het idee dat ik anders zou zijn,” vertelde ze in een interview in The Telegraph. “Er gaat zoveel door je heen: zal ik nog kunnen sporten, zal ik er hetzelfde uit blijven zien, zal ik veel school moeten missen en zo achterop raken? Ik weet nog hoe kwaad ik was dat ik niet kon rennen en spelen.”

In de wacht

Tijdens de operatie in 2002, die acht uur duurde, kreeg ze titanium pinnen langs haar ruggengraat, om te zorgen dat die weer recht zou groeien. Daarna moest ze maanden revalideren, een speciale brace dragen en was ze in het begin afhankelijk van haar ouders en verzorgers om haar zelfs maar om te draaien in bed. Haar leven stond maandenlang in de wacht, ze moest opnieuw leren zitten, staan en lopen.

“Na de operatie voelde ik me leeg en boos op alles en iedereen,” zegt ze. “Maar tegelijk had ik ook vertrouwen in de artsen en mijn ouders die allemaal zeiden dat het goed zou komen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Princess Eugenie (@princesseugenie)

Prinses Eugenie is tegenwoordig beschermvrouwe van het Royal National Orthopaedic Hospital waar ze werd geopereerd – hier showt ze een röntgenfoto van haar rug – maar was niet altijd zo openhartig over haar litteken: “Er zijn jaren geweest dat ik er alles aan deed om het maar te verbergen. Later besefte ik dat ik anderen kon helpen door het juist wel te laten zien. Ik bezocht in het ziekenhuis ooit een meisje dat niet rechtop kon zitten na haar operatie. Toen ze zag dat ik een enorm litteken had en gewoon rechtop voor haar stond, zette ze grote ogen op en begon ze te stralen. Als ik dat voor iemand kan betekenen, dan is dat prachtig.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Princess Eugenie (@princesseugenie)

Om die reden besloot ze niet alleen de chirurg die haar had geopereerd uit te nodigen, maar ook van haar litteken het focuspunt van haar trouwjurk te maken. De jurk kreeg een diep uitgesneden rug en ze droeg zelfs geen sluier die de gevolgen van haar operatie deels zou verhullen. Prachtig!

Beeld: BrunoPress

“Ik denk dat de littekens op je lijf je verhaal vertellen en je eraan herinneren hoe sterk je hebt moeten zijn en dat je het hebt overleefd en dat je erover kunt praten,” zegt de prinses. “Je littekens zijn een manier van communicatie, iets traumatisch delen kan op veel manieren helend werken. Het kan het stigma opheffen dat je jezelf misschien hebt opgelegd en door erover te praten kun je mensen laten zien dat ook zij kunnen herstellen.”

Bron: The Telegraph | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook