Hertogin Camilla 75 jaar! ‘Ik ben nu definitief een oudje’

Fijne verjaardag, Camilla!

Camilla, de hertogin van Cornwall, viert vandaag haar 75e verjaardag. De leeftijd waarop Beatrix troonsafstand deed, maar voor Camilla moet het allemaal nog beginnen.

Het is rustig op royaltygebied nu de meeste Hoogheden hun agenda’s leeg hebben gemaakt en genieten van de zomervakantie. Maar voor hertogin Camilla laat die rust nog even op zich wachten. De echtgenote van prins Charles heeft een drukke periode achter de rug in de aanloop naar haar 75ste verjaardag. De lancering van haar ‘eigen’ tijdschrift, een documentaire, een verjaardagslunch, interviews…

Camilla 75 jaar
75 jaar! Camilla met zoon Tom en een joekel van een verjaardagstaart. Beeld: BrunoPress

“Ik ben nu definitief een oudje”, grapte ze afgelopen week al bij een lunch van de The Oldie. Toch moet ze haar belangrijkste taak, die als koningin-gemalin, nog vervullen. Daarop bereidt ze zich vooral voor door de te kijken naar hoe haar wijlen schoonvader, prins Philip, het deed. “Van hem heb ik geleerd dat je altijd een paar stappen achter de monarch moet staan. Je bent er als een back-up”, vertelde Camilla deze week in The Australian Women’s Weekly. “Hij was een rolmodel voor me omdat hij altijd vertelde wat hij dacht, wat heel behulpzaam was, vooral met zaken rondom het leger, want ik heb een regiment van hem overgenomen.”

De Queen, prins Philip en hertogin Camilla. Beeld: BrunoPress

Terwijl ze naar de generatie boven zich kijkt om zichzelf klaar te maken voor een toekomst als Queen Consort, kijkt ze naar de generaties onder zich om jong van geest te blijven. Hertogin Camilla is de trotse grootmoeder van vijf kleinkinderen, het kroost van haar kinderen Tom en Laura. “Ik vind het leuk om bij hen te zijn. Ik hou ervan om tijd met hen door te brengen, samen te eten, een film of toneelstuk te bezoeken. Ze zijn heel enthousiast. En het is altijd leuk om contact te hebben met die generatie, want het houdt je op de hoogte van de gevoelens en ideeën van jonge mensen.”

Prins Charles en hertogin Camilla. Beeld: BrunoPress

“Ik zou heel graag de klok terugdraaien”, vertelt Camilla in een recent interview met British Vogue. “Wanneer je een groot getal bereikt, of het nu 30, 50 of 70 is, denk je ‘God, dat is zo oud’.” Of er ook een positieve kant aan zit?  “Ik denk dat er weinig aan te doen valt. Je moet doen wat je kunt. Ik denk dat je gewoon moet accepteren dat je bent wie je bent. Je mag een 75-jarige worden.”

Prins Charles en hertogin Camilla. Beeld: BrunoPress

Na een week vol feestjes, viert Camilla haar verjaardag zelf rustig. “Er zal geen grote viering zijn. Ik breng de dag door met mijn familie en een paar vrienden”, laat ze weten.

Van harte, Camilla!

Bron: People, ITV, Vanity Fair, Australian Women’s Weekly | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws