Solliciteren in een krappe arbeidsmarkt doe je zo!

Het is hét ideale moment om van carrière te veranderen, door te groeien of meer te verdienen. Maar hoe kun je nou het beste solliciteren in een krappe arbeidsmarkt?

Lees ook

De krapte op de arbeidsmarkt is groot in 2022 en lijkt alleen maar toe te nemen. Er staan veel vacatures open en er wordt zelfs gesproken van extreme personeelstekorten. Dat is natuurlijk nadelig voor werkgevers, maar voordelig voor werkzoekenden. Ben jij nou net aan het solliciteren? Dan kun je zeker je voordeel halen uit deze krapte. Je hebt immers meer mogelijkheden wanneer er veel vraag is naar personeel. Het is hét ideale moment om van carrière te veranderen, door te groeien of meer te verdienen. Maar hoe kun je nou het beste solliciteren in een krappe arbeidsmarkt? Ontdek dit en meer in deze vijf handige tips.

1. Gebruik je cv om jouw talenten te benadrukken

Je hebt dus te maken met een krappe arbeidsmarkt, hierdoor sta je als sollicitant sterker. Dit betekent echter niet dat je geen moeite meer hoeft te doen. Je moet alsnog indruk maken, zeker als je van deze krapte gebruik wilt maken om door te groeien of van carrière te veranderen. En wat heb je daarvoor nodig? Juist ja, een ijzersterk cv. Je krijgt immers maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat je cv goed leesbaar is, zodat de recruiter een duidelijk idee heeft van jouw skills en talenten. Let dan ook op de layout van je cv, met een goede opmaak en een opvallend design maak je meer kans.

2. Ga voor een niveautje hoger

In een krappe arbeidsmarkt heb je minder concurrentie. Er zijn nou eenmaal minder mensen die solliciteren. Werkgevers kunnen daardoor minder hoge verwachtingen stellen aan opleidingen, werkervaring en andere kwalificaties. Hierdoor maak je ook meer kans op een baan boven je huidige niveau. Dus wil je graag doorgroeien? Dit is het uitgelezen moment om jouw carrière een niveautje hoger te tillen.

3. Overweeg een carrièreswitch

Denk je al tijden na over het maken van een carrièreswitch? Een krappe arbeidsmarkt is ook een ideaal moment voor het veranderen van branche, zeker als dit een branche is met personeelstekort. Werkgevers hebben dan minder opties en vinden de juiste opleiding en ervaring minder belangrijk. Je maakt hierdoor dus meer kans op een baan waarvoor je normaal niet in aanmerking komt. Werkgevers zullen eerder bereid zijn om leerwerktrajecten aan te bieden, waardoor je vrij makkelijk kunt instromen in de branche.

4. Stuur een open sollicitatie

Is er een bedrijf waar je graag wilt werken maar zie je nooit een passende vacature voorbijkomen? Stuur dan een open sollicitatie. Bij een krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven vaak meer interesse in open sollicitaties, de kans is namelijk groot dat er veel nieuwe posities ontstaan (doordat personeel intern of extern van baan verandert). Hiervoor moet je natuurlijk wel echt je best doen. Ook al is er krapte op de arbeidsmarkt, bij een open sollicitatie moet je de werkgever echt overtuigen met een goed cv en de juiste boodschap.

5. Wees kritisch en onderhandel

In een krappe arbeidsmarkt heb je als sollicitant een sterke onderhandelingspositie. Wees dus ook kritisch en kijk welke werkgever het beste aansluit op jouw behoeften. Stel (kritische) vragen over het bedrijf en durf te onderhandelen. Denk hierbij aan een hoger salaris, meer vrije dagen, een eenmalige bonus, opleidingen, doorgroeimogelijkheden of een auto, laptop of telefoon van de zaak. Wees niet te gretig, je moet ook geen onredelijke eisen stellen. Je wilt natuurlijk wel op goede voet beginnen moet je nieuwe werkgever.

De keuze is (vaak) reuze voor een sollicitant op een krappe arbeidsmarkt. Hierdoor is dit het ideale moment om door te groeien of een carrièreswitch te maken. Wees dan ook kritisch, onderhandel en haal hier je voordeel uit!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook