Van bordeel tot paleis: dit wist je vast nog niet over Huis ten Bosch

De thuisbasis van de Oranjes heeft een merkwaardige geschiedenis.

Alweer een aantal jaar is paleis Huis ten Bosch de thuisbasis van het koninklijk gezin. Ondanks alle allure van het optrekje, is de geschiedenis van dit gebouw niet altijd even chic. Kende je deze feitjes al over het woonpaleis van de Oranjes?

Er woonde eerder al een Amalia

Kroonprinses Amalia is niet de eerste ‘Amalia’ die het paleis bewoont. Huis ten Bosch werd in 1645 gebouwd als zomerverblijf voor stadhouder Frederik Hendrik van Oranje en zijn echtgenote, Amalia van Solms. Helaas kon de stadhouder zelf niet van zijn nieuwbouwwoning genieten. Frederik Hendrik overleed voordat het paleisje was voltooid. Amalia liet de centrale zaal van Huis ten Bosch als eerbetoon aan haar man volledig versieren met schilderingen van haar overleden echtgenoot. Zuinig met versiering was ze daarbij niet. Via Google Maps kun je binnenkijken in deze Oranjezaal.

Het paleis is een gevangenis, museum en bordeel geweest

Tijdens de Franse tijd, na 1795, veranderde het bestemmingsplan van Huis ten Bosch regelmatig. Zo werd het paleis een tijdje gebruikt als gevangenis en als museum. Een van de vleugels werd naar verluidt verhuurd aan een bordeel. Al vonden de royals het gebouw snel weer terug: koning Lodewijk Napoleon woonde na 1806 korte tijd in wat toen het Palais Royal du Bois werd genoemd. Na 1815 was het Huis weer in handen van de Oranjes.

Huis ten Bosch werd bijna afgebroken

In de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis ernstig beschadigd door kogelgaten, granaat- en bomscherven. Er lag zelfs een tijdje een plan klaar om het paleis volledig af te breken om ruimte te maken voor een tankgracht. Gelukkig bleef Huis ten Bosch uiteindelijk gespaard, maar in de jaren vijftig waren er flink wat herstelwerkzaamheden nodig. In 1981 werd het paleis wederom gerestaureerd, voor de komst van koningin Beatrix en haar gezin.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Het paleis is niet van de koning

Hoewel – na wederom een renovatie – koning Willem-Alexander nu in Huis ten Bosch woont met zijn gezin, is hij geen eigenaar van het pand. Het paleisje is van de Staat, en de Oranjes betalen geen huur voor hun huis.

Er valt flink wat te stofzuigen

Het vloeroppervlak van paleis Huis ten Bosch bedraagt namelijk 8785 m².

De Oranjes binnen in Huis ten Bosch, 2020. Beeld: BrunoPress

Vroeger kon je zó de tuin in wandelen

Nu loop je meters vanaf de voordeur al tegen hekken en beveiligers aan, maar toen Juliana op de troon zat, kon het ‘gewone volk’ gewoon de tuinen van paleis Huis ten Bosch binnenwandelen. Zij gebruikte het optrekje alleen als ze in Den Haag moest zijn en sloot het terrein dan af. De rest van de tijd waren haar gazonnetjes gewoon toegankelijk.

Bron: In de buurt Den Haag, Jan Magazine, Koninklijk Huis | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws