Zo verwijder je in een handomdraai zonnebrandvlekken uit je kleding

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Lees ook

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms spray of smeer je tijdens het aanbrengen van je SPF per ongeluk ook wat zonnebrand op je kleding. Geen zorgen, want het verwijderen van deze vlekken is zo gepiept.

Zonnebrandvlekken in kleding

Als je in je bikini of badpak zit, is insmeren lekker makkelijk. Schiet je toch per ongeluk uit met je zonnebrandcrème? Dan is je badkleding vaak met een plons in het water weer schoon. Wanneer je echter kleding aanhebt, gaat het insmeren vaak wat lastiger. Voor je het weet heb je zonnebrandvlekken in je kleren zitten – met alle gevolgen van dien. Zo kunnen je kleren verkleuren als er zonnebrandcrème in terecht komt. Daarnaast is zonnebrandcrème ook nog heel vet door de oliën die erin zitten, dus vetvlekken kunnen er ook door ontstaan. Die zijn er altijd lastig uit te krijgen. Maar niet onmogelijk! Daarom delen wij onze beste tips om je kleding weer zonnebrandvrij te krijgen.

Tegen vetvlekken

Vetvlekken haal je gemakkelijk uit je kleding met wat warm water, een schone spons en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Het afwasmiddel breekt de vetbestanddelen af, waardoor het gemakkelijk weg te halen is. Laat het even vijftien minuten intrekken en gooi je kledingstuk dan in de wasmachine. Doe je je kleding daarna vaak in de droger? Check dan eerst even of de vlek er echt uit is. Hitte zorgt er namelijk voor dat een vlek permanent in je kleding zal trekken. Dat willen we natuurlijk niet.

Tegen verkleuring

Het tweede probleem dat kan ontstaan is dat je kleding door de zonnebrandcrème verkleurt. Er ontstaan dan hardnekkige gele of oranje plekken op je shirt of rok. Dit komt door het ingrediënt avobenzone. Dit zit in veel zonbeschermingsproducten en wanneer dit in contact komt met water of zweet, veroorzaakt het een chemische reactie. Die reactie is verantwoordelijk voor de verkleuring.

De verkleurde plekken kun je gelukkig wel behandelen. Dit doe je met zuiveringszout, oftewel baking soda. Breng het zout droog aan op de vlek en laat dit een half uur zitten. Daarna borstel je het overtollig poeder weg. Doe daarna nog een druppeltje afwasmiddel op de vlek en laat dit nog eens tien minuten zitten. Daarna weer wassen als gewoonlijk en er is geen vlek meer te bekennen. Et voilà: je kleding is weer helemaal schoon!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook