Op vakantie naar het buitenland? Check deze handige vertaalapps

Menukaarten lezen? De weg vinden naar het strand? Zo lukt het je!

Lees ook

Als je op vakantie gaat naar het buitenland is het handig als je jezelf verstaanbaar kunt maken. Zo kun je locals de weg vragen en menukaarten in restaurants lezen. Met deze vier handige vertaalapps hoef je niet van tevoren nog even snel een vreemde taal te leren als je op reis gaat. 

1. SayHi

De app SayHi is heel makkelijk in het gebruik: je spreekt of typt een zin in en de app leest de vertaling voor. Zo kun je hem zelf nazeggen of aan je gesprekspartner laten horen.

Sommige zinnen zul je op vakantie vast en zeker gaan gebruiken, denk aan ‘Hoe duur is dit?’ of ‘Kunt u mij misschien de weg wijzen?’. Hierop heeft SayHi wat bedacht: zulke standaardzinnen kun je eenvoudig vooraf in de app opslaan, zodat je ze niet ter plekke hoeft in te voeren en snel bij de hand hebt. Handig!

Je hebt voor SayHi wel internet in het buitenland nodig, want het werkt niet offline. De app kent 24 talen: grote kans dus dat jouw gewenste taal ertussen zit! Zo niet, dan kun je hem upgraden en zelfs vertalen naar achtendertig talen. Je kunt de app downloaden voor Android en iOS.

2. Microsoft Translator

Microsoft Translator ondersteunt meer dan zeventig talen. De app heeft zowel een online- als een offlinemodus. In de online modus kun je online spraak vertalen en zo een tweetalig gesprek voeren. Handig als je iets wilt vragen aan een local. In de offlinemodus kun je talen downloaden om ze te vertalen. En wil je werken aan je uitspraak? Luister dan je vertaalde zinnen terug of gebruik de taal- en uitspraakgidsen. 

Zie je een afbeelding met tekst en wil je weten wat het betekent? Dan kun je een foto maken van de afbeelding en de tekst vertalen. Je kunt zowel tekst inspreken als intypen. Download Microsoft Translator in de App Store of de Google Play Store. 

3. Scan and Translate

Met de app Scan and Translate kun je een foto maken van de tekst die je wilt laten vertalen. Bijvoorbeeld tekst op een verkeersbord, een menukaart of in een museum. Je kunt de tekst vanuit het Nederlands naar een andere taal vertalen. Maar ook vanuit een andere taal naar het Nederlands. 

De app ondersteunt meer dan negentig talen. Extra fijn is dat hij ook offline werkt en geen data gebruikt. Je gaat er dus niet mee door je databundel heen. Scan and Translate is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS. 

4. Google Translate

De volgende app is je waarschijnlijk niet onbekend: Google Translate. Het is gratis en op bijna elk apparaat te gebruiken. Er is geen spraakfunctie, dus je moet tekst intypen. Hierdoor duurt het wat langer voor je tekst vertaald is. Dit kan onhandig zijn als je haast hebt. Je kunt wel de functie ‘taal herkennen’ gebruiken om de app borden en menukaarten te laten vertalen. 

Met Google Translate zit je bijna overal goed. De app ondersteunt namelijk maar liefst 103 verschillende talen. Hij is makkelijk te gebruiken en helpt je met de ‘vertaal-tekst’ functie, om rechtstreeks te communiceren met de plaatselijke bevolking. Het werkt zowel op Android als op iOS. 

Laatste nieuws

Zie ook