Deense koningshuis door het dolle heen dankzij Touroverwinning

Ze hebben de Tour allemaal op de voet gevolgd.

Groot feest in Denemarken: de Deen Jonas Vingegaard heeft de Tour de France gewonnen. Hij is de eerste Deen sinds 1996 die het grote wielrenevenement wint. Niet alleen hijzelf, maar ook de leden van het Duitse koningshuis waren door het dolle heen. Kroonprins Frederik noemde de eindzege zelfs “misschien wel de grootste Deense sportprestatie ooit”.

Kijken bij de laatste loodjes

De afgelopen dagen zijn meerdere leden van het Deense koningshuis gespot bij de Tour de France. Vrijdag stond prins Joachim met zijn gezin bij de finish van de negentiende etappe. Het Deense hof deelde op Instagram een foto van het royal gezin: Joachim, Marie en hun drie kinderen. “Wij staan klaar om de Tour de France-renners hier in Cahors te zien finishen. Voor alle Denen was de Tour van dit jaar iets speciaals en net als zoveel anderen juichen we extra hard voor Jonas Vingegaard, die Deense sportgeschiedenis schrijft”, is er bij de foto te lezen.

De finish van die bewuste etappe was in de buurt van Château de Cayx. Dat is tevens het kasteel dat koningin Margrethe vaak als als zomerverblijf gebruikt. Na afloop van de rit was er een bijzondere rol voor Joachim weggelegd, want hij mocht de gele trui aan Vingegaard overhandigen.

Op het puntje van de bank

Niet alleen Joachim was enthousiast: ook koningin Margrethe heeft de Tour op de voet gevolgd. Ze keek zaterdag samen met haar zussen Anne-Marie en Benedikte naar de voorlaatste etappe. Dat was de etappe waarin duidelijk werd dat Vingegaard de Tour zou gaan winnen. Ook van dat gezellige zussenmoment heeft het Deense hof een foto gedeeld via Instagram. Hun lichaamstaal laat zien dat de spanning er goed in zat.

Grote bewondering

Tot slot kon kroonprins Frederik natuurlijk niet ontbreken. Hij poseerde gisteren met Vingegaard en prees hem voor zijn grote prestatie. “Zijn energie, sportiviteit en wilskracht tijdens de Tour de France van dit jaar was uitzonderlijk om te zien. Gefeliciteerd met de overwinning en bedankt voor de geweldige ervaring die het gevecht om de trofee ons allemaal heeft gegeven in de maand juli”, is bij de foto te lezen.

Met gepaste trots

Ook tegen de Deense omroep DR sprak Frederik vol lof over Vingegaard. “Hij is een man die drie weken alleen moet vechten om iets te bereiken en op sommige dagen keihard moet knokken. Hij gaat vriendschappelijk om met zijn tegenstanders. Hij is gewoon een fantastische kerel die een heel goede ambassadeur is voor Denemarken en wielrennen in het algemeen.” Op de foto spat de trots van Frederiks gezicht. En terecht!

Bron: Vorsten | Beeld: BrunoPress, Instagram Det Danske Kongehus

Laatste nieuws