Morgen beginnen de Commonwealth Games: dit kunnen we verwachten

We gaan onder andere meerdere royals bij het evenement zien.

Morgen is het weer zover: dan gaan de Commonwealth Games van start in Engeland. Dat multisportevenement wordt elke vier jaar gehouden en alle lidstaten van het Gemenebest van Naties kunnen eraan meedoen. Dit is wat we ervan kunnen verwachten, ook op royal gebied.

Groot en inclusief evenement

De Commonwealth Games vinden dit keer plaats in Birmingham, van 28 juli tot en met 8 augustus. Met het evenement wordt de diversiteit van de 56 verschillende Gemenebest Naties gevierd. Het is het grootste sportevenement in het Verenigd Koninkrijk sinds de London 2012 Olympic en Paralympic Games. De openingsceremonie van het evenement vindt plaats in het Alexander Stadium, de wedstrijden in meerdere stadions verspreid over de stad (onder andere de NEC Arena en het Sandwell Aquatics Centre).

Er komen veel verschillende sporten voorbij op het evenement, van zwemmen en duiken tot cricket en atletiek. In totaal doen er meer dan 4,500 atleten aan de wedstrijden mee. Er wordt vooral gefocust op inclusiviteit. Atleten met een handicap worden volledig geïntegreerd in de reguliere teams, er worden geen aparte wedstrijden voor hen gehouden. Ook is het de eerste keer dat er bij zo’n groot sportevenement meer medailles voor vrouwen uitgereikt worden dan voor mannen.

Charles en Camilla

Zoals altijd gaan er volop royals bij de Commonwealth Games aanwezig zijn. Queen Elizabeth zullen we waarschijnlijk pas later zien, aldus bronnen bij Buckingham Palace. Ze heeft lichamelijke problemen ervaren tijdens de Jubileevieringen eerder dit jaar, waardoor ze meerdere andere evenementen aan zich voorbij moest laten gaan. Daarom doet ze het dit keer rustig aan. Wel kunnen we ons alvast verheugen op een bezoek van prins Charles en hertogin Camilla, die namens de Queen aanwezig zijn bij de openingsceremonie. Zij waren ook in 2018 bij het evenement aanwezig, wat kiekjes opleverde zoals onderstaande:

charles-camilla

Charles en Camilla bij de Commonwealth Games van 2018. Beeld: BrunoPress

Andere royal appearances

Naast Charles en Camilla zullen we prins Edward en gravin Sophie bij de openingsceremonie kunnen spotten. Edward speelt een bijzondere rol: hij is vice-beschermheer van de Commonwealth Games Federation. In 2018 resulteerde dat voor hem zelfs in een volledige Commonwealth Games-tour door Australië, waarbij hij maar liefst 32 evenementen bezocht in 8 dagen. Prinses Anne zal zich gedurende het evenement tijdens meerdere sportwedstrijden laten zien. Van prins William en hertogin Kate gaan we niet zoveel vernemen: bij hen staat alleen een bezoekje aan de wedstrijden op 2 augustus op de planning.

Wie de sportwedstrijden wil zien, kan daarvoor bij de BBC terecht (dat de Commonwealth Games al sinds 1954 uitzendt). Het evenement wordt zowel op BBC One, BBC Two als BBC Three uitgezonden. Ook wordt er op BBC Radio 5 Live en Radio 5 Sports Extra verslag gedaan. Wij verheugen ons alvast op het mooie beeldmateriaal!

Bron: HELLO! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws