Prins William over moord in Zuid-Afrika: ‘Ben diep bedroefd’

De prins hoopt dat de daders snel gepakt en berecht zullen worden.

Vorig jaar november sprak Prins William met park ranger Anton Mzimba over diens werk in Zuid-Afrika. Gisteren kreeg de prins het tragische nieuws te horen dat Anton om het leven is gebracht. Naar aanleiding daarvan heeft William een persoonlijk statement op Twitter geplaatst, waarin hij zijn droevenis uit.

Samenwerken tegen ivoorsmokkel

Prins William is betrokken bij meerdere organisaties die werken aan het beschermen van bedreigde diersoorten in Afrika. “Ik werd verliefd op Afrika toen ik als tiener tijd doorbracht in Kenia, Botswana en Tanzania. Ik was meteen geboeid en probeer sindsdien zo vaak mogelijk terug te gaan”, zei hij tijdens in receptie voor de Royal African Society in 2018.

Anton Mzimba was head ranger bij het Timbavati Nature Reserve en zorgde ervoor dat de wilde dieren in Afrika werden beschermd. Afgelopen november sprak prins William met hem via een videoverbinding, waarbij Anton vertelde over zijn werk. Er werd specifiek gesproken over een nieuwe methode waarmee ivoorsmokkel kan worden aangepakt. “Het is goed georganiseerde misdaad, waar lokale mensen bij betrokken zijn. Uiteindelijk overstijgt het echter ook landsgrenzen”, aldus Anton destijds. Helaas kan hij zijn belangrijke werk niet langer voortzetten: hij is gisteren voor zijn huis neergeschoten en overleden.

Dapper en toegewijd

Zodra het nieuws van Antons overlijden de prins bereikte, besloot hij er via het Twitter-account van de Cambridges aandacht aan te besteden. “Ik ben diep bedroefd door het nieuws van de moord op Anton Mzimba, die ik in november heb gesproken”, schreef de prins. “Toegewijde en dappere rangers zoals Anton staan centraal in het behoud van het fantastische dierenrijk in Afrika. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten zo snel mogelijk worden berecht. In gedachten ben ik bij zijn familie.” De prins sloot het bericht af met zijn eigen initiaal, wat betekent dat het direct van hemzelf komt.

 

Dreigingen en nalatenschap

Ook de non-profitorganisatie Helping Rhinos wijdde een tweet aan Antons overlijden. Ze plaatsten een foto van hem en vermeldden erbij dat zijn dood benadrukt met wat voor dreigingen rangers dagelijks te maken krijgen.

Daarnaast besteedde het Timbavati Nature Reserve, waarvoor Anton werkte, aandacht aan de zaak. “Anton, je hebt een nalatenschap die we namens jou hoog zullen houden en nooit zullen vergeten. We rouwen om Mr. Anton Mzimba, Head of Ranger Services, die 25 jaar van zijn leven wijdde aan de Timbavati. Een echte getuigenis van een wildlife warrior.”

Bron: PEOPLE, Honey Nine, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws