Prins Charles houdt speech bij openingsceremonie Commonwealth Games

Hij was met Camilla aanwezig namens de Queen.

Gisteren gingen de Commonwealth Games van start. Prins Charles en hertogin Camilla waren namens de Queen bij de opening van het evenement in Birmingham aanwezig. Charles las een wel heel bijzondere speech van de Queen voor.

Multisportevenement

De Commonwealth Games vinden plaats van 28 juli tot en met 8 augustus. Met het evenement wordt de diversiteit van de 56 verschillende Gemenebest Naties gevierd. Het is het grootste sportevenement in het Verenigd Koninkrijk sinds de London 2012 Olympic en Paralympic Games. De openingsceremonie van het evenement vond gisteren plaats in het Alexander Stadium. Er komen veel verschillende sporten voorbij op het evenement, van zwemmen en duiken tot cricket en atletiek. In totaal doen er meer dan 4.500 atleten aan de wedstrijden mee.

De hele wereld over

Queen Elizabeth kampt met mobiliteitsproblemen en dus waren Charles en Camilla namens haar bij de openingsceremonie. Ondanks haar afwezigheid had de Queen een speech voor de Games geschreven. Ze schreef de boodschap al in oktober vorig jaar, waarna het papier is opgerold en in een koker is gedaan. Die koker heeft vervolgens een reis rondom de wereld gemaakt: in de afgelopen 294 dagen was hij op 72 verschillende plekken binnen het Gemenebest. De onthulling ervan was dus een extra bijzonder moment.

arriveren

Charles en Camilla arriveren bij de openingsceremonie. Beeld: ProShots

De ceremonie was een groot feest. Beeld: ProShots

Bijzondere boodschap

“Op 7 oktober vorig jaar verliet deze speciaal ontworpen koker Buckingham Palace om binnen het Gemenebest te reizen. De afgelopen 294 dagen heeft hij tijdens de reis naar Birmingham niet alleen mijn boodschap voor jullie gedragen, maar ook de gedeelde hopen en dromen van elke natie en elk territorium waar hij langs is gekomen”, las Charles voor. “In de afgelopen jaren heeft de samenkomst van zovelen voor de ‘Friendly Games’ enorme veel gedeelde ervaringen, langdurige relaties en zelfs een paar goedaardige rivaliteiten gecreëerd. Maar bovenal heeft het ons eraan herinnerd wat voor connectie we met elkaar hebben – waar ter wereld we ook zijn – als onderdeel van het Gemenebest.”

Ook prees de Queen de stad Birmingham en wenste ze elke atleet en ieder team veel succes. “Jullie harde werk en toewijding, met name gedurende de afgelopen tijd, zijn een inspiratie voor ons allen.” De speech eindigde met de officiële openingsverklaring.

Vice-beschermheer

De Queen is overigens niet de enige die een boodschap voor de Commonwealth Games heeft geschreven. Ook prins Edward, vice-beschermheer van de Commonwealth Games Federation, liet van zich horen. “De Games gaan over meer dan alleen sport. Ze zijn de grootste manifestatie van het Gemenebest: onze buitengewone collectie van landen, aan elkaar gelinkt door een veelvoud van relaties. […] Aan iedereen die betrokken is bij de productie, of het nu achter de schermen of op de voorgrond is: bedankt, veel succes en veel plezier.”

Bron: HELLO!, PEOPLE | Beeld: ProShots

Laatste nieuws