Amalia ziet voor nu af van lidmaatschap bij omstreden studentencorps

Sleutelwoorden: 'voor nu'.

In gesprek met Claudia de Breij liet prinses Amalia voor haar biografie weten dat ze sowieso lid wilde worden van het studentencorps. Paps zat immers bij de Leidse corpsvereniging Minerva, en dus zou Amalia soort-van-in-zijn-voetsporen treden bij het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. De onlangs uitgelekte video van een bizar evenement bij de vereniging gooit echter roet in het eten.

Tóch geen corps

In gesprek met Claudia de Breij, voor het boek Amalia, had de kroonprinses alle zaken duidelijk op een rijtje. “Ze wil sowieso in Nederland haar bachelor doen, en wil dan ook bij het corps, met een jaarclub, alles erop en eraan”, schreef de Breij.

Maar (een deel van) dat hele feest gaat nu dus even niet door. De NOS wist vanmiddag namelijk te melden dat Amalia heeft afgezien van een lidmaatschap bij de studentenvereniging. De RVD heeft dit bericht bevestigd, en licht verder niet toe waarom de kroonprinses geen lid wordt. De oorzaak laat zich echter makkelijk raden.

‘Hoeren’, ‘sperma-emmers’, en ‘nekken breken’

Het A.S.C./A.V.S.V. had enkele weken terug namelijk hun zogeheten ‘herendiner’, waar meerdere mannelijke leden buiten hun boekje gingen. Zo werden vrouwen ‘sperma-emmers’ genoemd en werd er gezegd dat mannen ‘de nekken van vrouwen zullen breken’ om hun ‘lul erin te steken’. Op de uitgelekte video is een van de speeches te zien waarin vrouwen ‘hoeren’ worden genoemd. Als het publiek ‘hoer’ scandeert, antwoordt de man: “Exact mannen, jullie beginnen ze een beetje te herkennen.”

Dit soort gedrag is op z’n zachtst gezegd natuurlijk niet helemaal noblesse oblige. En met een mogelijk aankomend lidmaatschap van de kroonprinses, vonden critici dat het vanuit koninklijke hoek toch wel verdacht stil bleef de afgelopen weken. Tot nu dus!

En de toekomst?

Overigens zijn sleutelwoorden hier wel ‘nu’ en ‘op dit moment’. Mogelijk komt de kroonprinses terug op haar beslissing als de vereniging kan bewijzen dat er een flinke cultuuromslag heeft plaatsgevonden? Gaat ze haar kersverse rijbewijs inzetten om een sociëteit elders op te zoeken? Wie weet!

Laatste nieuws