Prinses Delphine haalt hard uit naar ‘misquote’ in interview

'Ik zou mezelf nóóit met Diana vergelijken.'

Lees ook

Nu ze ein-de-lijk de erkenning heeft dat zij als buitenechtelijke dochter van Albert II toch echt een prinses is, zijn er ook volop royalty-bladen die Delphine van Saksen-Coburg graag willen spreken. Haar eerste interview met een Brits blad is echter niet helemaal over rozen gegaan, blijkt nu.

Buitenechtelijke prinses

Het verhaal kennen we inmiddels: zeven jaar lang vocht Delphine Boël in de Belgische rechtbank voor erkenning als dochter van koning Albert. Die erkenning kwam er uiteindelijk in oktober 2020, toen een DNA-test onomstotelijk bewees dat de kunstenares een (buitenechtelijke) dochter was van de Belgische monarch. Maar daar gingen nog vele jaren van problemen aan vooraf, waar ze openhartig over vertelt in gesprek met de Britse glossy Tatler.

Zo doet Delphine uit de boeken dat zij en haar kinderen op een soort watchlist van de overheid stonden: “Mensen zagen me als een troublemaker. Maar ik was een probleem zonder dat te willen – ik was gewoon geboren.” Ze deelt ook hoe verraden ze zich voelde door hoe Albert hun band ontkende. “Je krijgt geen kind om die vervolgens soort van… opzij te trappen. Hij heeft me in principe voor de honden geworpen”, valt in het blad te lezen.

Delphine en Diana

Wat verder echter opvalt, is hoe vaak Tatler de vergelijking maakt tussen Delphine en wijlen Princess Diana. In de inleiding van het artikel staat direct te lezen: “Nu is Delphine Boël geaccepteerd als onderdeel van de groep, en channelt ze haar innerlijke Diana, vertelt ze.” En een paar regels verderop: “Ontkend, verpest, ‘deformed‘, zoals zij zegt, is nu haar feniks rijzende, Diana-like, uit de as.”

Afijn, royalty-bladen die te pas en te onpas vergelijkingen met Lady Di tevoorschijn halen zijn in feite niks nieuws. Maar volgens de publicatie zou ook Delphine zélf deze vergelijking gemaakt hebben. Wanneer ze vertelt over hoe de pers op haar status als prinses reageerde, zou Delphine gezegd hebben: “Ik word beschouwd als heel authentiek en vrijgevig met mijn liefdadigheid. Volgens mij vergelijkt men me tegenwoordig met Prinses Diana, want ze zien me een beetje als een ‘princess of the heart’. Dit zou natuurlijk een rechtstreekse verwijzing zijn naar het omstreden interview van Diana met de BBC, waarin ze haar wens uit om bekend te staan als ‘Queen of people’s hearts’.

‘Misquote’

Hoe het ook geschreven staat in de nieuwste editie van Tatler, prinses Delphine laat via haar Instagram weten dat ze totáál niet achter dit citaat staat.

“Ik weiger deze misquote die rondgaat in de pers te accepteren. Ik spreek me normaliter niet uit over misquotes, maar dit is gewoon wrong”, begint de kunstenares slash prinses haar bericht. “Dit is uit de context gehaald. Ik zou mezelf nooit vergelijken met prinses Diana, die ik gigantisch bewonder. Wij hebben heel verschillende verhalen.”

Ze sluit haar bericht stevig af: “En ik zou mezelf zéker nooit ‘a princess of hearts’ noemen, zoals de pers nu claimt.” Oei! Het zit de kersverse royal ook niet mee. Hopelijk kan ze deze frustraties verwerken in haar aankomende expositie in St. Tropez, die de optimistische naam What Is To Come Is Better Than What Was draagt.

Bron: Tatler sept. 2022, Instagram @delphine_de_saxe_cobourg | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook