Een grote dag voor prinsje Oscar!

Daar gaat de vrijheid van de jonge Zwoyal.

Lees ook

Voor veel mensen loopt de zomervakantie op zijn einde en ook prins Oscar van Zweden moet eraan geloven. Het zoontje van kroonprinses Victoria gaat vandaag voor het eerst naar de basisschool – en niet helemaal zonder controverse.

Eerste schooldag

Mocht je denken, Oscar, hoort die niet allang in de schoolbanken te zitten? Welnee, voor Zweedse begrippen is de prins er juist vroeg bij. Waar je in Nederland vanaf je vijfde verplicht bent om naar school te gaan, hoeft dat in Zweden pas vanaf zeven jaar. Prinsje Oscar werd in maart zes jaar oud.

Nog een verschil: De eerste schooldag van prins Oscar zal stilletjes verlopen. Geen fotomoment zoals bij de Oranjes dus, of zoals bij Oscars oudere zus prinses Estelle het geval was.

Wassenaar, 11 april 2011: eerste schooldag van Prinses Ariane op de Openbare Bloemcampschool. Beeld: © ANP – Lex van Lieshout via Koninklijkhuis.nl
De eerste schooldag van prinses Estelle. Beeld: Raphael Stecksén/The Royal Court of Sweden

Eliteschool

Prins Oscar gaat naar dezelfde basisschool als zijn oudere zus, Campus Manilla. Dit is een chique privéschool die wel bekendstaat als een elite-instituut, maar een helemaal zuivere naam heeft de basisschool niet. Een aantal jaar geleden raakte de school in opspraak toen bleek dat er meerdere malen meldingen waren gedaan van geweld tussen leerlingen, waar de schoolleiding te weinig bij ingreep. Ondanks de ophef besloten kroonprinses Victoria en prins Daniel hun dochter op de school te houden.

Bron: Royal Central, Blauw Bloed | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook