Waarom Queen Elizabeth de debutantenbals afschafte

Prins Philip was geen liefhebber van de traditie...

Lees ook

Nu is het iets wat we kennen uit series als Bridgerton of Downton Abbey, maar ooit was het een jaarlijkse traditie in Buckingham Palace: het debutantenbal. Queen Elizabeth schafte de populaire aristo-gewoonte vrij snel na haar troonsbestijging af, maar hoe zat dat eigenlijk?

Debutantenbal

Het klinkt ons nu héél ouderwets in de oren, maar aan het begin van Queen Elizabeths lange periode op de troon, waren debutantenbals vaste prik in de koninklijke agenda. Eén keer per jaar werden vrijgezelle jongedames uit de upper-class, vaak van adellijke bloede, ‘gepresenteerd’ aan de koning(in), om zich vervolgens tijdens een bal te mengen onder vrijgezelle, welgestelde jongemannen. Het doel? Naam maken in de society en ’t liefst ook zo snel mogelijk een huwelijkskandidaat schaken. De debutantes moesten bovendien worden vergezeld door een moeder, oudere zus of een ander familielid die zelf óók aan het hof gepresenteerd was. Zo bleef het een behoorlijk exclusief clubje.

Het laatste bal

In 1958 kwam er een einde aan de jaarlijkse danspartijen. Waarom de bijna 200 jaar oude traditie juist toen door Queen Elizabeth werd afgeschaft, is nooit bekendgemaakt. Aan populariteit lag het niet, de upper-class was nog altijd dól op het koninklijke gebeuren. Veel aristocratische families probeerden bij dit laatste bal van ’58 nog snel een plekje voor al hun dochters te verzekeren, zodat die in ieder geval gepresenteerd zouden zijn.

Prins Philip

Naar verluidt was prins Philip een van de drijvende krachten achter de beslissing om het debutantenbal af te schaffen. Hij zou de traditie ‘verdraaid stom’ hebben genoemd. Daarnaast was er de veranderende tijdgeest (een levenspartner moeten vinden op je zeventiende werd toch wat te vroeg geacht) en de veranderende situatie van de adel (na twee wereldoorlogen was er minder geld voor een debutantenseizoen vol dure feestjes). Met steun van prins Philip moedigde de regering Queen Elizabeth aan om de monarchie te moderniseren en een punt achter de debutantenbals te zetten.

Dan maar op eigen houtje!

Debutantes op Queen Charlotte’s Ball 2019. Beeld: BrunoPress

Zó makkelijk geven de rich & famous echter niet op. Er worden geen 17-jarige Ladies meer gepresenteerd in het paleis, maar debutantenbals bestaan vandaag de dag nog steeds. Zo is er ieder jaar in Parijs nog het Bal des Débutantes, waar jonge vrouwen van tussen de 16 en 22 jaar oud geïntroduceerd kunnen worden in de society. De voorwaarde om uitgenodigd te worden is vooral dat je beroemde ouders hebt, of het nu oude Europese adel is, een politicus, een celebrity of een succesvol business (wo)man. Ook in Engeland doet Queen Charlotte’s Ball pogingen om het debutantenbal nieuw leven in te blazen. Een huwelijkskandidaat vinden? Dat hoeft niet meer. Het draait vooral om netwerken, een leuke couturejapon uitkiezen en een goed feestje vieren. Dan maar zonder gezelschap van de Queen!

Bron: Woman & Home | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook