Dit is het verhaal achter de saffieren verlovingsring van Diana

De prachtige 12-karaats Ceylon saffier, diamanten ring was eigenlijk een item uit de catalogus.

Nu het bijna vijfentwintig jaar geleden is dat Lady Di verongelukte, blikken we graag met jullie terug op het meest iconische juweel van de prinses van Wales: haar verlovingsring.

Catalogusartikel

Er is maar heel weinig bekend over de verlovingsring van prinses Diana. Dit komt waarschijnlijk omdat de twaalf-karaats Ceylon saffier, omringd door veertien solitaire diamanten, een item uit een catalogus was.

Symbool

Bij de verlovingsring van prinses Diana kwamen er geen koninklijke diamanten aan te pas. Sterker nog, er waren ook geen privé-opdrachten gericht aan koninklijke juweliers, wat al eeuwen een traditie is bij de royals. Toch werd Dianas prêt-à-porter ring juist daardoor al vroeg een kenmerk van haar onafhankelijkheid en haar verlangen om het anders te doen.

Saffier

Saffier is in de loop van de jaren altijd een verlovingsring steen bij uitstek geweest. Toen Lady Elizabeth Bowes-Lyon – beter bekend als de moeder van de Queen – in 1923 het jawoord gaf aan de hertog van York, werd deze verbintenis met een ovale saffieren steen bezegeld. Ook prinses Anne droeg de kostbare blauwe steen toen ze in 1973 haar verloving met Mark Phillips aankondigde. En de ring van prinses Alexandra van Kent? Ja, ook saffier!

kate verlovingsring diana
Kate Middleton gezien met de verlovingsring van prinses Diana tijdens een bezoek aan het Foundling Museum in London. Beeld: Brunopress

Voorraadartikel

Maar hoe brak prinses Dianas ring eigenlijk de eeuwenlange traditie? En waarom leidde haar keuze tot kritiek in koninklijke kringen’? Dat was vooral de eenvoud van haar keuze. De ring die ze koos – en die nu natuurlijk aan haar schoondochter Kate behoort – was een catalogusartikel, en dus geen ring op maat. Dit betekende ook dat het juweel beschikbaar was voor iedereen die een kleine 60.000 dollar te besteden had. Veel mensen zullen er dus niet mee rondlopen, maar helemaal uniek was de verlovingsring niet.

Bron: Town and Country | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws