Tiara etiquette: waarom Amalia niet overal een tiara mag dragen

Als we de Britse etiquette volgen, zien we onze eigen prinses Amalia voorlopig niet meer met een tiara...

Tijdens de verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, werd prinses Amalia tijdens haar ‘tiara-debuut‘ gespot met de huwelijkstiara van moeder koningin Máxima. Waarschijnlijk wel één van de weinige keren dat je de prinses met een tiara op gaat zien, aangezien er een heuse tiara-etiquette bestaat.

Etiquette

De etiquette is met name erg populair in Engeland. Wat niet geheel verrassend is, aangezien de Britse royals voor letterlijk álles een etiquette kennen. Je moet er wat voor over hebben. Want zeg nou zelf: wie wil nou niet met een peperdure, bling-bling tiara rond paraderen? Daar zeggen wij in ieder geval geen nee tegen!

Paar jaartjes wachten

Als wij de tiara-etiquette moeten geloven, mogen alleen getrouwde vrouwen uit de koninklijke familie een tiara dragen. En als je dan getrouwd bent en zo’n prachtige diadeem op je hoofd mag zetten, is dat ook enkel bij zeer speciale gelegenheden. Denk hierbij aan gala-evenementen of ceremoniële gelegenheden. Wil je onze eigen prinses Amalia dus weer een keer zien met een tiara in het haar? Dat zal zolang ze niet getrouwd is waarschijnlijk niet tijdens een bezoek aan het VK gebeuren…

amalia
Prinses Amalia tijdens de verjaardag van prinses Ingrid Alexandra. Te zien in haar haar is de huwelijkstiara van koningin Máxima. Beeld: Brunopress

Zelf bepalen

Traditioneel gezien mogen koningin Máxima en prinses Amalia trouwens helemaal niet zelf kiezen welke familiejuwelen ze draagt naar een chique gelegenheid als een staatsbanket. De enige persoon die beslist over wie wat mag dragen, is namelijk de kroondrager zelf – koning Willem-Alexander dus. Vóór 2013 was het Beatrix die bepaalde welke tiara’s haar zussen en/of de bruiden van prinsen mochten dragen.

Bron: Cheat Sheet | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws