Déze kledingstukken kun je beter een maatje te groot aanschaffen

Knoop 't in je oren voordat je jouw herfst/wintergarderobe inslaat.

Nee, we zijn niet meer in de groei. En nee, het heeft niets te maken met de extra kilo’s die we er straks tijdens de feestdagen weer aan eten. Toch is het verstandig om bij het winkelen van je herfst/wintergarderobe déze kledingstukken een maatje groter aan te schaffen. Zo heb je er namelijk veel langer plezier van.

Wollen truien

Wollen truien zijn heerlijk in de winter, maar het item laat zich lastig wassen. Zo kunnen de vezels van een trui samentrekken als je ‘m in de wasmachine of in de droger stopt. Koop een wollen trui daarom liever een maatje groter. En zeg nu zelf, zo erg is het ook niet om in de winter weg te kunnen kruipen in een oversized jumper.

Overhemden

Net als truien kunnen ook overhemden in de was krimpen, al krimpen ze nooit zoveel als truien. Vaak is de krimp maar beperkt tot 3 procent. Het lastige is alleen dat je niet weet waar de shrinkage plaatsvindt. De mouwen kunnen korter worden, maar het kan ook dat de stof rondom de schouders opeens wat strakker zit. Better safe than sorry met een maatje meer.

T-shirts

In de wasmachine kan een T-shirt prima z’n mannetje staan en komt-ie er vaak uit zoals je ‘m erin deed, maar dan schoner. Stop je dat natte shirt daarna in de droger? Dan kan een shirt tot wel 20 procent krimpen. Als je een groter exemplaar koopt kun je je T-shirt met een gerust hart in de droger doen.

Korte jurkjes

Jurkjes heb je letterlijk en figuurlijk in alle maten. Daarnaast is de ene dress langer dan de andere. Ga jij voor een kort exemplaar? Neem dan geen risico en overweeg om het zwierende kledingstuk een maat groter aan te schaffen. De jurkjes kunnen aanzienlijk krimpen in de was en zo lever je al snel een paar centimeter van de lengte in.

Sokken

Sokken koop je vaak al in een niet-specifieke maat, maat 39 t/m 42 bijvoorbeeld. Gaat een sokkenmaat maar tot en met 38 en heb jij net maat 38? Overweeg dan om een grotere maat te kopen. Sokken bestaan net als t-shirts voornamelijk uit katoen en die vezels krimpen dus sneller in de droger. Hoewel de sokken daarna nog passen, kan het wel de bloedcirculatie belemmeren. Niet zo comfy dus!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws