Terug in de tijd: zo zag de eerste studiedag van Prinses Beatrix eruit

Door de jaren heen hebben we al heel wat eerste schooldagen van Oranjes meegemaakt.

Gisteren stapte prinses Amalia de Universiteit van Amsterdam binnen voor haar eerste studiedag. Een bijzonder moment, dat uitgebreid werd vastgelegd. Maar hoe ging dat jaren geleden eigenlijk, bij haar oma prinses Beatrix bijvoorbeeld? 

Eerste schooldag

Door de jaren heen hebben we al heel wat eerste schooldagen van de Oranjes meegemaakt. En als een prins(es) voor het eerst de schoolbanken induikt, willen we daar maar al te graag een glimp van opvangen. Tijd om eens de archieven in te duiken. Want hoe zag de eerste studiedag van prinses Beatrix er bijvoorbeeld uit in 1956? En weet je nog dat prinses Amalia voor het eerst naar de basisschool ging? Kijk mee!

Eerste stappen op de basisschool

De schooltijd van prinses Amalia begon op 10 december 2007. Op die dag stapte de jonge prinses voor het eerst, samen met haar ouders, de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar binnen. Koning Willem-Alexander (toen nog prins) had zijn dochter het liefst zo onopvallend mogelijk naar school gebracht, maar is niet helemaal gelukt. Eenmaal binnen werd Amalia ontvangen door de directeur van de school en haar juf van groep 1, juf Ans.

Nadat de prinses haar mantel aan de kapstok heeft gehangen en haar prinsessentas daarboven heeft gezet, is het tijd om haar nieuwe klasgenootjes (zonder camera’s) te ontmoeten. Hieronder zie je de – te schattige – beelden!

Op naar de brugklas

In 2015 zat het avontuur op de Bloemcampschool erop en ging Amalia naar de brugklas. Haar eerste dag op weg naar de Middelbare school werd uiteraard vastgelegd door koning Willem-Alexander zelf. En nee, de prinses werd niet gebracht met een privéchauffeur, maar ging gewoon op de fiets. Haar middelbareschooltijd heeft Amalia doorgebracht op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Dat was zo’n tien kilometer fietsen vanaf Villa Eikenhorst, waar het gezin toen nog woonde. Met haar spijkerbroek, knalroze fietskrat en gekleurde sneakers lijkt Amalia verder ook een heel normale tiener.

Amalia brugklas
Op naar de Middelbare! (Beeld: Brunopress)

De vlag kan uit

In juni 2021 was het groot feest voor Amalia! Ze slaagde cum laude voor haar eindexamen vwo aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Inmiddels waren de Oranjes verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch, waar de prinses de vlag mét tas kon hijsen. Geen prinsessentas dit keer.

Amalia geslaagd
De vlag kan uit op Paleis Huis ten Bosch! (Beeld: RVD)

Start van studententijd

Na een tussenjaar duikt Amalia vanaf deze week weer de studieboeken in. Dat doet ze, geheel tegen de traditie van de Oranjes in, in Amsterdam. Zowel haar vader als oma hebben namelijk gestudeerd in Leiden. Amalia gaat daar Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels heeft de Prinses van Oranje ook al haar intrek genomen in een prachtige studentenwoning samen met vriendinnen. Alles is dus gereed voor een nieuwe stap in de grote stad. Wij wens Amalia een fijne studietijd!

Amalia UVA
Eerste dag op de Universiteit van Amsterdam. (Beeld: RVD)

Beatrix gaat studeren

De eerste studiedag van Amalia staat natuurlijk nog fris in het geheugen, maar hoe zag diezelfde dag er jaren geleden eigenlijk uit bij haar oma? We zijn de archieven ingedoken en kwam deze geweldige zwart-wit foto tegen van de eerste studiedag van Prinses Beatrix. Hierop loopt ze samen met een aantal medestudenten en haar secretaresse, mr. van Meurs, richting de Universiteit van Leiden.

Prinses Beatrix studeerde van 1956 tot 1961 aan de Universiteit Leiden. De eerste jaren volgde ze colleges in te theoretische en toegepaste sociologie, rechtswetenschap, economie, parlementaire geschiedenis en staatsrecht. Later volgende ook colleges over de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen. Maar ook lessen gericht op rechten, over het Statuut van het Koninkrijk en actuele internationale staatkunde, volkenrecht, geschiedenis en Europees recht. We kunnen wel stellen dat Beatrix behoorlijk breed is opgeleid!

Beatrix eerste schooldag
Beatrix (tweede van links) op weg naar haar eerste studiedag in Leiden. (Beeld: Brunopress)

Amalia is de derde troonopvolger die een schooltijd tussen ‘gewone’ kinderen krijgt. Prinses Beatrix ging als eerste naar een reguliere school. Eind augustus 1972 werd Willem-Alexander door zijn ouders naar de Montessori kleuterschool in Baarn gebracht. Prinses Beatrix en prins Claus wilden, net als Willem-Alexander en Máxima nu, zoveel mogelijk gewone ouders zijn. Ze zijn dan ook heel betrokken en bezoeken ook ‘gewoon’ ouderavonden als hun drukke agenda dat toelaat.

Beeld: © RVD, Brunopress | Video: YouTube Koninklijk Huis 

Laatste nieuws