België kijkt uit naar eerste royal wedding in acht jaar

'Het is een ontzettend groot evenement voor ons', vertelt prinses Astrid.

Lees ook

Komend weekend is het zover: de eerste Belgische royal wedding in acht jaar. Wat kunnen we precies verwachten nu prinses Maria Laura in het huwelijksbootje stapt?

10 september

Nog een paar nachtjes slapen voor de prinsessenbruid: op zaterdag 10 september trouwt prinses Maria Laura van België met haar William Isvy in de Sint-Michels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. “Mijn echtgenoot en ik verheugen ons ontzettend voor onze dochter”, liet prinses Astrid weten tijdens een persconferentie over de royal wedding. “Het is een ontzettend groot evenement voor ons.”

Hoewel het bruidspaar in Londen werkt en woont, is er toch gekozen voor een Belgische bruiloft. “Voor Laura was het belangrijk om in Brussel te trouwen, omdat ze hier geboren en getogen is”, verklaart prinses Astrid. “Ze is dol op haar stad.”

Koninklijke gastenlijst

Als je dan tóch een grote kathedraal afhuurt voor je trouwceremonie, dan kun je die maar beter goed vullen. Naar verluidt komen er zo’n 500 gasten naar de bruiloft. Waaronder uiteraard een hoop Belgische royals, zoals koning Filip en koningin Mathilde. De getuigen van prinses Maria Laura zijn haar jongere zussen prinses Luisa en prinses Laetitia.

Welke buitenlandse royals er in de kerkbanken zullen zitten, is nog niet bekend. De ceremonie in het stadshuis zal wel een stuk intiemer zijn: daarbij mogen slechts 35 familieleden en vrienden aanwezig zijn.

Trouwjurk en tiara

Waar we toch altijd ’t meest nieuwsgierig naar zijn: waarin verschijnt de koninklijke bruid? Welke designer ontwierp haar japon? Welke tiara schittert er op haar hoofd? Dat blijft tot zaterdag strikt geheim, maar prinses Astrid vertelt dat haar dochter de jurk ‘zorgvuldig uitgekozen heeft.’ Wat ons precies niets wijzer maakt…

Schoonzoon William

Prinses Astrid is alvast dolblij met haar aanstaande schoonzoon, de Brits-Frans-Marokkaans-Joodse William. “Ik begrijp mijn dochter Laura steeds meer, met alle enorme kwaliteiten van William. Hij is moedig, stevig, hardwerkend, zeer sportief, heeft veel humor…Veel gelijkenissen met haar vader. En mijn dochter heeft enorm veel bewondering voor haar vader.”

Eerste royal wedding in lange tijd

De laatste Belgische royal die trouwde was prinses Maria Laura’s oudere broer, prins Amedeo, met de Italiaanse Lili Rosbosch. Hij koos echter voor Rome, niet voor Brussel. “Dat was ook een heel groot evenement, maar hij is niet in België getrouwd. Nu heeft het toch een andere connotatie.”

Bron: VRT, Vorsten, Blauw Bloed | Beeld: Ⓒ Andrew Ferraro via Belgian Royal Palace

Laatste nieuws

Zie ook