Charles en Camilla zijn de nieuwe koning en koningin, William en Kate hertog en hertogin van Cornwall

Donderdagavond werd het droevige nieuws bekendgemaakt dat Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd is overleden. Charles is daarmee per direct koning van het Verenigd Koninkrijk.

Statement van de koning

Zojuist heeft Charles, nu Zijne Majesteit de Koning, een statement uitgebracht over het overlijden van zijn moeder.

“Het heengaan van mijn moeder, Hare Majesteit de Koningin, is een uiterst droevig moment voor mij en alle leden van mijn familie. We zijn in diepe rouw door het overlijden van een gekoesterd vorstin en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies betreurd zal worden door heel het land, de koninkrijken en het Gemenebest en door talloze mensen over heel de wereld. Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik getroost en gesteund door de kennis dat de Queen zo gerespecteerd en gewaardeerd werd.”

70 jaar lang kroonprins

Zeventig jaar lang was Charles de directe troonopvolger, sinds zijn moeder Elizabeth in 1952 de troon besteeg. Charles was toen slechts drie jaar oud. Na ruim zeven decennia als kroonprins is Charles op 8 september 2022 koning geworden. De laatste maanden nam hij al steeds meer taken van zijn moeder over vanwege haar broze gezondheid, zoals het voorlezen van de troonrede.

Charles III

Inmiddels is ook bevestigd onder welke naam Koning Charles gaat regeren. Zoals verwacht gaat hij King Charles III heten.

Koningin-gemalin

In februari dit jaar, toen Queen Elizabeth precies zeventig jaar op de troon zat, gaf ze aan dat het haar sterke wens was dat haar schoondochter Camilla later de titel Queen Consort, oftewel koningin-gemalin, zou gaan gebruiken. Uit de aankondiging waarin het paleis het overlijden van Queen Elizabeth meldt, staat ook duidelijk dat Camilla nu inderdaad Queen Consort is.

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla eerder deze zomer. Beeld: BrunoPress

Hertog en hertogin van Cornwall

De titels hertog en hertogin van Cornwall zijn direct overgegaan op de oudste zoon van prins Charles, prins William, en zijn vrouw Kate. De titels prins en prinses van Wales, die Charles en Camilla eerst droegen, gaan niet onmiddellijk over, maar het is wel waarschijnlijk dat William en Kate die later krijgen. Prins William is nu eerste in lijn van de troon, zijn oudste zoon prins George tweede.

Kroning

Binnen 24 uur na het overlijden van zijn moeder Queen Elizabeth zal Charles officieel uitgeroepen worden tot koning in het St James’s Palace in Londen. Voor de kroning is meer voorbereidingstijd nodig. Zo was Queen Elizabeth zelf al vijftien maanden lang koningin voordat ze met een uitgebreide ceremonie in Westminster Abbey werd gekroond. Het is dus nog afwachten wanneer de kroning van Charles zal plaatsvinden.

Bron: BBC | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws