Hoelang moeten de royals eigenlijk zwart blijven dragen?

De felgekleurde mantelpakjes van de Queen worden nu al gemist, des te meer omdat de Windsors zich voorlopig alleen in het zwart mogen hullen...

Voorlopig geen vrolijke polkadotjurkjes voor prinses Kate of bloemenprintjes voor gravin Sophie. Tijdens de rouwperiode voor Queen Elizabeth mag de Royal Family volgens het protocol alleen maar zwart dragen. Hoelang geldt deze kledingregel eigenlijk?

In het zwart

Normaal gesproken hullen de royals zich zo weinig mogelijk in het zwart. Deze kleur is vooral gereserveerd voor perioden van rouw, zoals de Windsors nu doormaken. Ook na de uitvaart van Queen Elizabeth aanstaande maandag keert de kleurrijke kleding niet meteen terug. De royals zullen nog minstens een week zwart blijven dragen, tot het einde van de door koning Charles bepaalde period of Royal Mourning.

Bloemenjurkje

Al nam Queen Elizabeth het zelf niet zo nauw met dergelijke voorschriften. Na het overlijden van haar echtgenoot prins Philip in 2021, bleef zij dertig dagen in de rouw. Vier dagen nadat ze afscheid nam van de Duke of Edinburgh verscheen ze echter alweer in een blauw bloemenjurkje.

Die van top-tot-teen zwarte outfits liet de Queen dus na vier dagen achterwege (ze was natuurlijk ook dé liefhebber van kleurrijke pakjes), terwijl haar voorouder, Queen Victoria, na het overlijden van haar geliefde echtgenoot prins Albert ervoor koos om de rest van haar leven in de rouw te blijven. Nog veertig jaar lang was het black only voor Victoria.

Altijd voorbereid

Een van de beroemde kledingregels uit het paleis is dat royals áltijd een setje zwarte kleding mee moeten nemen als ze op reis gaan. Je weet maar nooit of je het plotseling nodig hebt. Prins Harry en hertogin Meghan kunnen erover meepraten – zij waren net op reis door Europa toen het overlijden van de Queen werd aangekondigd. Natuurlijk hoeven zij geen paleisregels meer te volgen, maar voorbereid leken de Sussexes wel. Prins Harry vloog meteen, in zwart pak, naar Balmoral toen hij het nieuws hoorde.

Rouwsluier

Kate bij de uitvaart van prins Philip, 2021. Beeld: BrunoPress

Tijdens de uitvaart maandag zullen we waarschijnlijk ook hier en daar een traditionele rouwsluier zien. De sluiers zijn oorspronkelijk bedoeld om extra privacy te bieden tijdens een emotionele gebeurtenis. Niet dat het een probleem is om je tranen te ongegeneerd te laten stromen tijdens een begrafenis, maar het is in zo’n geval wel fijn om net wat minder zichtbaar te zijn voor fotografen. Al zijn moderne rouwsluiers er vooral voor de vorm. Ze zijn, zoals die van prinses Kate hierboven, net iets te bescheiden om jezelf echt mee af te schermen.

Bron: Metro UK, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws