Prinsjesdag: wat halen Máxima en Amalia uit de kast?

Iets van Natan, een klassiek sieraad, een eerste hoed voor Amalia...Wij blikken alvast vooruit op Prinsjesdag!

Dinsdag is het zover: de eerste Prinsjesdag waarbij prinses Amalia van de partij is. Beau Monde blikt alvast vooruit. Wordt het een lange japon van Natan of een broekpak uit de winkelstraat? Een hoed of Amalia’s go to losse lokken? Kortom: hoe geeft de kroonprinses Prinsjesdag een moderne modetwist?

Sombere maandag, kleurrijke dinsdag

Prinsjesdag is de derde dinsdag van september, daar valt niet aan te tornen. Ook niet als dat betekent dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima razendsnel tussen Londen en Den Haag heen en weer moeten pendelen. Aanstaande maandag is het koningspaar namelijk samen met prinses Beatrix aanwezig bij de uitvaart van Queen Elizabeth. Een zwarte dag, maar daarna kan Máx weer uitpakken met kleur, zoals we gewend zijn van haar Prinsjesdag-looks.

Máxima, steevast de koningin van de kleur tijdens Prinsjesdag (2019, 2020 en 2021) Beeld: BrunoPress

Het is altijd een verrassing wat de koningin voor een outfit kiest (sinds die geverfde japon uit 2020 weten we dat álles mogelijk is), maar we gokken weer op een kleurrijke, lange japon van Natan Couture, Jan Taminiau of Claes Iversen. Aangezien Máxima de laatste tijd weer op de duurzame toer is en haar japonnen budget proof hergebruikt, zou het ons niets verbazen als er weer een oude favoriet opduikt. Deze weinige gedragen Jan Taminiau misschien, al is die wellicht iets te luchtig voor deze regenachtige septembermaand?

Deze groene japon zagen we voor het laatst in Portugal, in 2018. Beeld: BrunoPress

Het debuut van prinses Amalia

De eerste keer naar college, de eerste keer naar de Raad van State, de eerste keer een tiara op…Het is een jaar vol eerste keren voor kroonprinses Amalia, en dinsdag voegt de Prinses van Oranje daar nog eens de allereerste keer Prinsjesdag aan toe. Wat trekt de prinses daarvoor uit de kast? “Ik verwacht dat er qua stijl een nieuwe versie aan zit te komen nu de nieuwe generatie zich aandient”, vertelde Natan-couturier Edouard Vermeulen daar eerder over aan All Things Amalia. “Beatrix ging altijd in een avondjapon, Máxima doet dat ook. Maar de jeugd is minder traditioneel, vermoed ik.”

Prinses Amalia bij haar intrede in de Raad van State. Beeld: BrunoPress

Hoewel het tiaradebuut nog wel een dingetje was voor royaltywatchers én Amalia zelf, hebben we het nog nauwelijks over haar hoedendebuut gehad. De 18-jarige prinses lijkt (nog) niet zoveel voor hoedjes te voelen. Afgelopen december verbaasde ze bijvoorbeeld door zonder hoofddeksel haar zitting in de Raad van State te nemen. Nu is het hoedenspektakel dat Prinsjesdag heet natuurlijk dé kans om zichzelf een mooie relevé aan te meten. Of zou ze liever voor haar signature losse lokken gaan? En wordt het inderdaad een modern broekpak of toch een klassieke avondjapon? De webredactie van Beau Monde gist er alvast op los met haar collega’s en de meningen zijn verdeeld.

Ik gok dat het een broekpak wordt met daarbij een hoed. Amalia is zich ervan bewust dat er nogal wat ogen op haar gericht zijn en ik denk dat ze met een hoed wil laten zien dat ze volwassen wordt. Ze leent denk ik ook iets van Máx,” is de voorspelling van Sabine, online redacteur van Marie Claire. Dat we een accessoire van de koningin teruggaan zien, is ook het vermoeden van collega Sanne: “Ik denk dat het een lange jurk met een hoed wordt, iets met kleur. Waarschijnlijk gaat er ook iets van Máxima in de recycling, een tasje of een ander accessoire.”

Prinses Amalia in het lang tijdens het galadiner voor collegaprinses Ingrid Alexandra in Oslo. Beeld: BrunoPress

Ook staan die andere grote momenten van Amalia nog vers in het geheugen, zoals haar eerste keer bij de Raad van State en haar eerste galadiner over de grens. “Ik denk dat het weer een japon van Natan of van LaDress wordt”, gokt webredacteur Sandy. “Zonder hoed, maar wel met een mooie mantel voor buiten.” Ook online redacteur Marlieke verwacht een lange japon, in navolging van Máxima. “Maar dan zonder hoed en misschien met een hip tasje of stoere hak als accessoire, om het geheel een moderne twist te geven en meer ‘Amalia’ te maken.”

Prachtig in pak op Koningsdag. Beeld: BrunoPress

Of gaan we toch meer de Koningsdag-kant op? Daar maakte de kroonprinses indruk met een prachtig pak. “Ik denk dat het weer een broekpak wordt, in neutrale kleuren, mét grote hoed”, is de voorspelling van webredacteur Jasmijn. Collega Anjelica stemt daar mee in: “Ik verwacht een broekpak met hoed in donkergroen of bordeaux, een herfsttint die ook serious business uitstraalt.”

De weddenschap staat in ieder geval hier op de redactie. Wij zitten klaar op 20 september!

Bron: Modekoningin Máxima, All Things Amalia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws