Netflix-serie The Empress, over keizerin Sisi, vanaf vandaag te zien

Hoe kan het dat we anno 2022 nog zo geobsedeerd zijn door de iconische Keizerin Sisi?

Er zijn weinig royals die meer tot de verbeelding spreken dan de eeuwige ‘prinses Sisi’. Strak in het korset, altijd impeccably vastgelegd, en vereeuwigd op het witte doek, in tv-series, cartoons en ga zo maar door. Anno 2022 lijken we nog steeds helemaal weg van de Oostenrijkse keizerin. Met Corsage in de bioscopen, en de Duitse serie Sisi die aan z’n tweede seizoen werkt, hadden we dit jaar al een hoop keizerlijke content. Vandaag voegt Netflix daar het eerste seizoen van hun serie The Empress aan toe.

The Empress

In de nieuwe Netflix-serie The Empress – of, op z’n Duits: Die Kaiserin – staan de jonge geliefden Sisi en Franz centraal. We zien hoe Franz en Elisabeth elkaar leren kennen en, zoals het destijds aan het hof ging, op piepjonge leeftijd trouwen. Franz, toen al keizer van het ronduit roerige Oostenrijkse rijk, en Sisi – een adelmeisje van slechts 16 jaar oud. Van tienerprinses groeide Elisabeth echter uit tot een fenomeen.

“Al bijna 200 jaar fascineert Elisabeth mensen over de hele wereld met haar passie, haar schoonheid, en haar non-conformistische levenswijze”, schrijft Netflix over de keizerin. “In deze zesdelige serie krijgen we een klein kijkje in de innerlijke belevingswereld van een jonge vrouw die haar tijd ver vooruit was, tegen tradities en omgangsvormen in ging en vocht voor haar individualiteit en vrijheid.”

sisi the empress
Beeld: Netflix

In The Empress staat het liefdesverhaal van Sisi (gespeeld door Devrim Lingnau) en Franz Joseph I (Philip Froissant) centraal. Executive producer Jochen Laube maakt echter duidelijk dat het niet alléén om dat tragische liefdessprookje draait. “We hebben het echt opgebouwd rond de politieke situatie van toen.”

Jaja, meer Sisi

Misschien vraag je je af waar die obsessie met de tragische Oostenrijkse keizerin precies vandaan komt. De film Corsage draait immers as we speak in de bioscopen, en bij het Duitse RTL+ is vorig jaar net het eerste seizoen van de serie Sisi uitgezonden.

De Oostenrijkse historica, schrijfster, en Sisi-expert Martina Winkelhofer snapt wel waarom we anno nu nog altijd weglopen met de keizerin. Ze legde eind 2021 al uit aan de Stuttgarter Nachrichten dat het verhaal van keizerin Elisabeth in feite van alle tijden is.

Beeldige keizerin

“Er komen verschillende factoren samen”, legde Winkelhofer uit. “We hebben een heel krachtig, visueel verhaal. Iedereen kent de prachtige portretten en foto’s van deze buitengewoon mooie keizerin. Zij was het eerste moderne icoon in de media.”

En dat had alles te maken met timing. Zo werd fotografie steeds populairder in de periode dat Elisabeth ten tonele verscheen. “Zij anticipeerde wat influencers vandaag de dag doen. Zij besliste welke verfraaide foto’s – destijds heette het ‘Retouche’, vandaag de dag Photoshop – naar buiten kwamen en welke niet”, aldus Winkelhofer.

“En daarbij krijg je Sisi’s persoonlijke verhaal: een coming of age-boek”, vat ze kort maar krachtig samen over het roerige leven van de keizerin. “Het gaat om volwassen worden en ontwikkeling, over emancipatie en bevrijding. Over door schade en schande wijs worden. We kennen dit soort levensthema’s allemaal; ze raken nooit out of style, omdat elke generatie ze opnieuw moet meemaken.”

Van jonge Sisi naar Die Kaiserin

Zo blijft Sisi door de jaren heen relevant. Winkelhofer vat haar verhaal krachtig samen: “Van een angstige tiener die uitgleed over de gladde Weense vloeren, gemanipuleerd werd en geen tegenstand kon bieden aan jaloerse hoflieden, naar een vrouw die voor zichzelf en haar behoeften kon opkomen. Ze had het lef om uit haar comfort zone te stappen, zodat ze een leven kon leiden in lijn met haar waarden.”

Wij zijn in elk geval heel benieuwd hoe Netflix het verhaal van Die Kaiserin weet te vertellen. Popcorn klaar en bingen maar!

Bron: Netflix, Stuttgarter Nachrichten | Beeld: Netflix

Laatste nieuws